10 enkle tips for å bli en mer ansvarlig gjest i Trysil

01.04.2022

Vil du bli en mer ansvarlig gjest, som tenker på bærekraft og miljø når du reiser på ferie? I Trysil gjør vi mange tiltak for å bli en mer bærekraftig destinasjon. Hvis vi gjør mye og du som gjest gjør litt tar vi sammen vare på Trysil for fremtidige gjester og innbyggere. Her er noen enkle, men effektive tips til hvordan du kan få en mer bærekraftig og miljøvennlig ferie i Trysil.

1. Slow travel i Trysil

Det nye konseptet slow travel, eller saktereise betyr at man reiser mindre og at man er lengere på plass, utforsker og opplever mer enn tidligere. Med så mange muligheter som Trysil har å tilby, både sommer og vinter, så blir det aldri kjedelig. Livet er kort, og Trysil er stort.

Du som gjest kan velge en miljøsertifisert reiselivsbedrift. Flere av bedriftene, inkludert overnattingsstedene, har miljøsertifisert seg de siste årene. I tillegg har Trysil Merket for bærekraftig reisemål. Det betyr ikke at Trysil er bærekraftig, men at vi jobber for en bærekraftig utvikling av reisemålet. Å legge til rette for at ditt miljøavtrykket i Trysil blir så minimalt som mulig er en av våre målsettinger.


2. Kollektivtransport til Trysil

Reis til Trysil med kollektivtransport. Det er går mange bussruter daglig fra Oslo. Man kan også ta tog eller buss til Elverum, og buss videre derfra.

Skibuss.jpg

Kjører du elbil til Trysil finner du flere sentralt plassert ladestasjoner for elbil på begge sider av Trysilfjellet og i Trysil sentrum.

3. Ta vare på og nyt naturen

Trysil er ett eldorado for naturinteresserte. Dype urørte skoger, snaufjell og myrkjøler som yrer av liv. Det bugner av fiskevann og elver med mange arter ferskvannsfisk eller utforsk Fulufjellet nasjonalpark. Men husk å behandle den med respekt. Vi vil at mange generasjoner etter oss skal få oppleve akkurat det du får oppleve. Ikke kast avfall i naturen, rydd etter deg, følg stien og respekter dyr og fugleliv.

Fulufjellet.jpg

Er du på sykkel i Trysil kan det være lurt å lese gjennom vår stietikette.


4. Handle Lokalt, tenke globalt

Drone_sommer.jpg

Bærekraft er mer enn miljø og natur, også økonomisk og sosialt. Det å gjøre innkjøpene i Trysils butikker er veldig viktig for at Trysil skal kunne være en bærekraftig destinasjon. Ringvirkningene av et godt næringsliv i Trysil skaper muligheter, glede og trivsel for alle innbyggerne, og sikrer at Trysil fortsatt skal være ett godt reisemål i fremtiden.


5. Du kan la bilen stå

Bygdespark.jpg

Når du kommer som gjest til Trysil kan du fint la bilen stå på hytta eller hotellet. En stor andel av overnattingsstedene har ski inn, ski ut og sykkel inn, sykkel ut. På vinteren tar skibusser deg gratis rundt på fjellet eller ned til sentrum hvis du har SkiPass. Har du sett de oransje sparkene i Trysil? Det er bygdesparkene våre, som alle fritt kan låne. Bare husk å ta godt vare på dem, og sette dem tilbake på en av våre mange sparkeringer. Et morsomt og godt fremkomstmiddel på vinteren. På sommeren er det sykkel som gjelder. Skal du på en lenger tur kan et godt tips være å leie en elsykkel


6. Spise lokale råvarer

Bryn.jpg

Mange av spisestedene i Trysil serverer fantastiske måltider med kortreiste, lokale råvarer. Hva med å prøve rosastekt rypebryst på Kveik med selvbrygget Trysil-øl? Det er også mange produsenter av lokalmat som holder liv i mattradisjonene fra Trysil. Alt fra varmrøkt sik til Trysilstomp. Osteprodusenten Bryn gårdsmeieri har hentet hjem mange priser for sine fantastiske oster. Flere av disse finner du på dagligvarebutikker i Trysil.


7. Utforsk naturen med guide

Guide.jpg

Har du lyst til å prøve hundekjøring, rafting eller isfiske, men er usikker på hvordan du gjør det? Dra på en guidet vintertur eller sommertur! I Trysil er det det et drøss av guidede aktiviteter hele året. Når du reiser på aktiviteter med guide kan du være sikker på at sikkerheten din blir ivaretatt, samtidig som du får den beste opplevelsen og lokalkunnskap hos noen som kan det.


8. Ta med deg gode vaner fra hjemme

Sengetøy og håndklær må ikke vaskes hver dag, og alle lysene må ikke stå på når man ikke er i rommet. De fleste av oss er veldig flinke med energibesparende tiltak hjemme, men ofte slurver vi litt på ferie. Vann og strøm er ressurser vi må bruke med omsorg og respekt. Vi tilrettelegger også for at du kan sortere ditt avfall når du besøker Trysil.

>> Les mer om våre tiltak innen grønn energi


9. Allemannsretten

Bær.jpg

Allemannsretten er en samlebetegnelse på rettigheter alle og enhver i Norge har til å benytte naturen, uavhengig av hvem som eier grunnen. Det er ikke et særnorsk fenomen, men det er her vi har de mest vidtrekkende rettighetene for fri ferdsel i naturen, samt sanking av naturens spiskammer. Så gå ut i den mektige Trysilnaturen og nyt frihetsfølelsen. Følg stien, men ikke legg igjen spor, søppel og respekter den lokale faunaen.

>> Se hva Trysil gjør for å ivareta naturen

På våre tilrettelagte og bygde sykkelstier oppfordrer vi deg som gjest å betale TrailPass. Det gjør vi for å kunne opprettholde tilbudet om Stipatrulje på sykkelstiene våre.

10. Workcation

hjemmekontor.jpg

Det å kombinere jobb og ferie er en fantastisk måte å oppdage nye steder på som samtidig gir stor fleksibilitet. Du kan reise utenfor høysesong, og det er en bærekraftig gevinst om du blir lengere på samme plass. Trysil er enkelt tilgjengelig, har bra nettforbindelse og du kan koble av i naturen gjennom alle årstider. Prøv hjemmekontor på fjellet.  

 

Flere nyheter

 • 28.02.2024

  Miljøbevisste Restauranthuset Fageråsen

  Helen og Martin Sturmhoefel driver Restauranthuset Fageråsen sammen med Adam Berglund. Restaurantene består av Fjellroa, Kafé Kasserolle, Restaurant Pilegrimen og Spiseriet. Ekteparet endte opp i Trysil for fem år siden, og trives godt. Sammen med...
 • 02.02.2024

  Med fokus på matsvinn

  Yngve har så og si vokst opp med butikkdrift, noe som gjør at han har hatt sterk tilknytning til serviceyrket hele livet. Han valgte å flytte fra Oppdal til Trysil for fem år siden, og tok over rollen som kjøpmann i Coop Mega Trysil i oktober 2022...
 • 17.01.2023

  70 år på skia

  Kjell Aurmo er en legende i skibakken i Trysil. For Kjell er skikjøring en livsstil. I over 70 år har han stått på ski, og dette nyter både han selv og hans elever i skiskolen godt av.
 • 01.12.2022

  Flere flytter fra storby til Trysil

  Flere ønsker å flytte fra byen til fjellet for et mer aktivt liv. Annelie Andersson og Johan Persson tok steget fra bylivet i Oslo til hytta i Trysil, og de har aldri angret.
 • 07.11.2022

  Trysil remerkes med Merket for bærekraftig reisemål for tredje gang

  Ifølge koronabarometeret til Innovasjon Norge er stadig flere turister opptatt av klima og bærekraft, og de vil velge reisemål som tar bærekraft på alvor. I Trysil, hvor over halvparten av verdiskapingen og sysselsettingen i kommunen kan relateres...
 • 22.06.2022

  Reiselivstilbudet viktig for lokalbefolkningen

  Vår kartlegging blant reiselivsbedriftene i Trysil viser at det meste av infrastruktur og servicetilbud ikke hadde vært her dersom reiselivet ikke hadde eksistert.
 • 01.05.2022

  Trysil har signert Grønnvaskingsplakaten

  Destinasjon Trysil stiller seg bak innholdet i Grønnvaskingsplakaten og forplikter seg med dette til å følge plakatens ti prinsipper i all kommunikasjon rundt Trysils eget arbeid med bærekraft, som alltid skal være i bevegelse. 
 • 17.04.2023

  Trysil - et miljøfyrtårn

  I Trysil er det i dag 31 bedrifter som har sertifikatet Miljøfyrtårn. Se hvilke og hva dette innebærer.
 • 06.04.2022

  SkiStar skal halvere utslipp innen 2030

  I løpet av de siste fem årene har SkiStar vært gjennom en stor prosess for å redusere egne utslipp.
 • 16.01.2024

  World Snow Day

  Den 21. januar 2024, på World Snow Day, tilbyr SkiStar gratis SkiPass og skileie til alle innbyggere i Trysil kommune. Du registrerer deg ved å fylle ut skjema på SkiStars sider.
1 2 >