Miljøbevisste Restauranthuset Fageråsen

28.02.2024

Helen og Martin Sturmhoefel driver Restauranthuset Fageråsen sammen med Adam Berglund. Restaurantene består av Fjellroa, Kafé Kasserolle, Restaurant Pilegrimen og Spiseriet. Ekteparet endte opp i Trysil for fem år siden, og trives godt. Sammen med døtrene jobber de for en grønnere drift av sine spisesteder i Fageråsen. 

​Helen og Martin har jobbet i restaurantbransjen i mange år, også før de flyttet til Trysil. De har et mantra i sin drift, og det er fokus på bærekraft. Alle deres restauranter er miljøsertifiserte gjennom miljøfyrntårn. Begrepet bærekraft er stort, og inneholder mye. Helen er derfor veldig glad for at de har blitt coachet av sine døtre, Johanna og Sara. 

Søstrene studerer begge til en master i "Sustainability Science- Environment and decision making", og de har vært en viktig del av prosessen mot å jobbe mer bærekraftig.

- Det er perfekt for oss å komme hit til Trysil, det blir et lite avbrekk fra våre studier, forteller de engasjerte jentene, som hjelper mamma og pappa der de har behov for det. Det kan være alt fra å hjelpe til som servitør, coacher innenfor bærekraft eller måke snø på uteserveringen. 

måking.jpg

Hvordan kan gjestene som er på besøk se at dere har fokus på bærekraft?

Det er en del av vår strategi å i implementere i menyene våre den retten som er mest klimavennlig. Vi ønsker alltid å anbefale våre gjester til å velge en rett som avgir lite klimaavtrykk. Vi serverer for eksempel ikke oksekjøtt på Spiseriet, forteller Helen.

På Restauranthuset har de også et konintuerlig arbeid på å kutte ned på avfall. De har redusert emballasjen, tilpasset størrelsene på matretter, og de tilbyr hele og halve porsjoner. Og listen er lenger! Dette har bidratt til at de har klart å redusere sitt totale avfall med mer enn 50% siden de startet. Engangssugerør og strøsukker på pose er noe de har kuttet ut. Spør gjesten etter sugerør, forklarer de gjesten hvorfor de har fjernet det, og det har gjesten forståelse for. Det har ikke vært noe problem så langt forteller de. 

En utfordring er riktignok at det er flere av gjestene som kan se ut til å legge fra seg noe av den gode jobben de gjør med blant annet resirkulering hjemme, når de skal på ferie. 

pilgrimen.jpg

Restauranthuset Fageråsen ønsker også å påvirke sine gjester og leverandører til å tenke mer bærekraftig. Som en følge av dette stiller de noen spørsmål til sine leverandører. Hensikten er å skape en bevisstgjøring som kan skape endringer på sikt. Og det har funket! De har blant annet en leverandør som har jobbet for å få en mer klimavennlig produktliste. 

Sara og Johanna har hjulpet oss med å lage en bærekraftig strategi, og den er nå så godt implementert at alle som jobber her tenker bærekraftig, forteller Helen. De har fokus på 4 hovedområder;

  • Energibesparelse
  • Avfall
  • Produkter
  • Interessenter

Strategien sier at suksessfaktorene for å få dette til å funke er gjennom lagarbeid, kontinuerlig forbedring og miljøfyrtårnsertifisering.  Alle ansatte er involvert, og de er engasjerte. Innimellom arrangerer de workshops hvor de diskuterer nye bærekraftige tiltak de kan iverksette, og under et slikt møte var det ansatte som blant annet kom på at de skal dyrke sine egne urter.

- Vi ser at den nye generasjonen leter etter arbeidsplasser som jobber bærekraftig. Vi har faktisk en ansatt hos oss som valgte å jobbe her på grunn av vårt bærekraftsarbeid. Vi tror det vil bli flere slike henvendelser, forteller Helen. 

mat.jpg

- Når vi startet denne prosessen mot å jobbe mer bærekraftig, så hadde vi et ganske snevert fokus, sier Helen. Da de fikk på plass strategien, så løsnet mye. Johanna og Sara veiledet gjengen på Restauranthuset Fageråsen, så hvordan de arbeidet, og satte inn tiltak deretter. Som blant annet ble å kutte ned på avfall, og stille krav til leverandørene sine. Les deres strategi her

Har dere tips til bedrifter som ønsker å jobbe mer bærekraftig?

- Har dere hørt om teorien "Low hanging fruits?" spør Sara. Den handler om å plukke det som er lett å få tak i. Så når du skal begynne å jobbe med bærekraft, begynn i det små og gjennomfør dette først. Når det er gjort, kan du begynne på andre tiltak. Noen investeringer en gjør i sine bedrifter er store, men da er det viktig å se at det kan være økonomisk lønnsomt over tid. Og husk, det behøver ikke å være alt eller ingenting. At du gjør noe er veldig bra. Bærekraftsarbeid har ingen sluttdato, den er alltid i utvikling. 

>> Les mer om Restauranthuset i Fageråsen her

>> Se oversikt over Miljøfyrtårn i Trysil her

 

Flere nyheter

  • 02.02.2024

    Med fokus på matsvinn

    Yngve har så og si vokst opp med butikkdrift, noe som gjør at han har hatt sterk tilknytning til serviceyrket hele livet. Han valgte å flytte fra Oppdal til Trysil for fem år siden, og tok over rollen som kjøpmann i Coop Mega Trysil i oktober 2022...
  • 17.01.2023

    70 år på skia

    Kjell Aurmo er en legende i skibakken i Trysil. For Kjell er skikjøring en livsstil. I over 70 år har han stått på ski, og dette nyter både han selv og hans elever i skiskolen godt av.
  • 01.12.2022

    Flere flytter fra storby til Trysil

    Flere ønsker å flytte fra byen til fjellet for et mer aktivt liv. Annelie Andersson og Johan Persson tok steget fra bylivet i Oslo til hytta i Trysil, og de har aldri angret.
  • 07.11.2022

    Trysil remerkes med Merket for bærekraftig reisemål for tredje gang

    Ifølge koronabarometeret til Innovasjon Norge er stadig flere turister opptatt av klima og bærekraft, og de vil velge reisemål som tar bærekraft på alvor. I Trysil, hvor over halvparten av verdiskapingen og sysselsettingen i kommunen kan relateres...
  • 22.06.2022

    Reiselivstilbudet viktig for lokalbefolkningen

    Vår kartlegging blant reiselivsbedriftene i Trysil viser at det meste av infrastruktur og servicetilbud ikke hadde vært her dersom reiselivet ikke hadde eksistert.
  • 01.05.2022

    Trysil har signert Grønnvaskingsplakaten

    Destinasjon Trysil stiller seg bak innholdet i Grønnvaskingsplakaten og forplikter seg med dette til å følge plakatens ti prinsipper i all kommunikasjon rundt Trysils eget arbeid med bærekraft, som alltid skal være i bevegelse. 
  • 17.04.2023

    Trysil - et miljøfyrtårn

    I Trysil er det i dag 31 bedrifter som har sertifikatet Miljøfyrtårn. Se hvilke og hva dette innebærer.
  • 06.04.2022

    SkiStar skal halvere utslipp innen 2030

    I løpet av de siste fem årene har SkiStar vært gjennom en stor prosess for å redusere egne utslipp.
  • 01.04.2022

    10 enkle tips for å bli en mer ansvarlig gjest i Trysil

    Vil du bli en mer ansvarlig gjest, som tenker på bærekraft og miljø når du reiser på ferie? I Trysil gjør vi mange tiltak for å bli en mer bærekraftig destinasjon. Hvis vi gjør mye og du som gjest gjør litt tar vi sammen vare på Trysil for...
  • 16.01.2024

    World Snow Day

    Den 21. januar 2024, på World Snow Day, tilbyr SkiStar gratis SkiPass og skileie til alle innbyggere i Trysil kommune. Du registrerer deg ved å fylle ut skjema på SkiStars sider.
1 2 >