Helse og aktivitet

Norges største ski- og stisykkelsted har valgt helse og aktivitet som sin bærekraftige hjertesak.

Trysil tilbyr mange ulike aktiviteter ute i naturen som gir helseeffekt både fysisk og mentalt. Helse og aktivitet ligger i den helårlige kjernevirksomheten, og har en historisk forankring i at Trysil er bygd opp på skogbruk og friluftsliv. Det å bevege seg i Trysils rene og friske natur appellerer både nasjonalt og internasjonalt.

Det fysiske aktivitetsnivået er høyt i Trysil. Å få mestringsfølelse og kjenne nærhet til naturen gir økt livskvalitet for store og små. Det er dette hjertesaken handler om, å øke livskvalitet.

Når folk er friske og har det bra, har de også mer overskudd til å ta vare på naturen og miljøet rundt seg. Å ivareta naturens helse er like viktig som folkehelsen i Trysil. Ren natur ligger i sjela til Tryslinger, det er deres lekeplass og avkoblingsområde. Det er et sterkt ønske at naturen skal bevares slik at en årrekke med generasjoner også kan nyte det fantastiske landskapet. Les mer om hovedområdet Ivareta naturen her.

Hva gjøres i dag?

 • Aktivitetene i Trysil er tilrettelagt for alle nivåer, fra nybegynner til ekspert og tilpasset rullestolbrukere. Trysil er et familievennlig område. Her er det enkelt for familier å komme seg til aktivitetene uten å kjøre bil, med både barn og utstyr. Den aktive livsstilen løftes også frem som et fortrinn til hyttekjøpere i Trysil.

 • Tryslinger begynner med aktivitet i tidlig alder. På Innbygda skole har de ski- og hoppbakke i skolegården. Barnehager har tilrettelagt med sykkelstier på uteområder. Skistar tilbyr gratis sesongpass for barn og unge som bor i Trysil. Idrettslinjen på videregående satser høyt på alpint, langrenn og skiskyting.
 • Også i arbeidslivet er helse og aktivitet et viktig tema for å skape attraktive arbeidsplasser. I Trysil oppfordrer bedrifter sine ansatte til å bruke aktivitetene i Trysil. Bedriftene har også tiltak som bedriftsidrett og kollegamosjon. Alt ligger til rette for å ha et høyt aktivitetsnivå enten om du bor i, eller besøker Trysil.

 

 • Mental helse er viktig for oss i Trysil. Helseeffekten av å være ute i frisk natur og at vi tar vare på hverandre betyr mye for oss. Det er et unikt samhold blant bedrifter, hyttefolk og Tryslinger, dette gjør at gjester føler seg sett og ivaretatt når de er på besøk. Vi legger mye kraft i å gi gjester utmerket service og vertskap. Besøker du Trysil så får du en autentisk, energisk, trygg og smidig opplevelse, en opplevelse du lengter tilbake til.

 • I Trysil setter de sikkerhet og beredskap høyt og er rigget med både Ski- og stipatrulje året rundt. Destinasjonen ligger i forkant når det gjelder bruk av nye metoder innenfor sikkerhet, og samarbeider tett med det lokale helsevesenet.

Mål mot 2030:

 • Ha jobbkvalitet som ivaretar etiske prinsipper
 • Utvikling av Trysil som skandinavisk stisykkeldestinasjon
 • Videreutvikle produkter og servicefasiliteter for treningsgrupper innen alpint, langrenn og skiskyting og tilrettelegge for terrengsykkel-treningsgrupper
 • Utvikle autentiske skog- og naturbaserte opplevelser flere steder i kommunen
 • Utvikle autentiske turstier for familier
 • Utvikle autentiske matopplevelser med innslag av lokale og bærekraftige råvarer
 • Legge til rette for gang-, ski- og sykkelveier som knytter fjellet og sentrum sammen

Hvorfor

Naturopplevelser blir viktigere, og flere reisende søker seg til avkoblende ferier som kan kombineres med turer i vakre omgivelser. Trysil har høy ekspertise når det kommer til helse og aktivitet.

Med verdens eldste skiklubb, erfarne guider, treningseksperter, tradisjonsrik lokalmat, helsearbeidere og forbilder som lever og ånder for fysisk aktivitet, er Trysil godt rustet innenfor hjertesaken.