Økende interesse for elsykling

08.08.2019

I byene er elsykkel blitt veldig populære. Men de funker på fjellet og i skogen også. En fulldempet stisykkel med elmotor gjør turen litt lettere, og for mange også litt morsommere.

Tekst og foto: Ola Matsson

Mange mener at elsykkel er det neste store, ikke bare i byen, men også blant dem som liker å dra på tur i skog og mark. Sykkelfabrikantene virker i alle fall overbevist, og lanserer nye mountain bike-modeller med elmotor i høyt tempo. Og det er lett å la seg friste. Å sykle ulendte motbakker kan for mange være både vanskelig og utmattende. Noen elektriske hestekrefter gjør turen definitivt litt mindre slitsom og kan friste flere ut på tur.

Ut på tur med el-sykkel

De er flere aktører i Trysil som har sykkelutleie, og de har selvfølgelig også elsykler for utleie. Vi har spurt om å få bli med på en testtur. Ikke på landeveien, men på stier som de aller fleste kan ha glede av å sykle.

– Vi kunne ikke bedt om en bedre dag, sier Tim Hassel smilende. Tim jobber på Sport Lodge´n og skal sammen med kollegene Mia Messel og Dan Roger Vestli vise oss hva en godt utstyrt elsykkel kan by på av moro.

Eget stiprogram

Sola skinner, det er omtrent vindstille og 15 grader i skyggen. Stien vi skal sykle er på fagspråket gradert til blå. Det vil si at den er forholdsvis enkel, med noen korte, litt krevende steinpartier.

Lei en sykkelguide som finner de beste stiene for deg

Syklene vi har lånt er såkalt fulldempet, det vil si med støtdempere foran og bak. I tillegg er de altså utstyrt med en liten elmotor. Ved første øyekast ser det ut som helt vanlige stisykler, men der mange har montert holder for drikkeflaske er det i stedet ei godt synlig batteripakke.

Fulldempet el-sykkel

– På denne modellen kan du velge mellom flere programmer. «Boost» gir deg mest hjelp og funker best på vei, jeg anbefaler at vi bruker stiprogrammet. Det gir best flyt i syklingen, forklarer Hassel.
– Hvor lenge varer batteriet? spør vi.
– Det kommer selvfølgelig an på hvor tungt du sykler, men det varer lenge. Jeg har aldri opplevd å gå tom for strøm, svarer han.

Økende interesse

Nå går ikke en elsykkel av seg sjøl. Du må tråkke for å komme fremover. Hele tiden. Motoren kobler seg ut om ikke pedalene går rundt. 

El-sykling på sti

– Vi tror dette kommer til å vokse mye i årene som kommer. For en del kan det å sykle på stier i fjellet være krevende. Med elsykkel kan flere komme seg ut, spår han.

Og tilbakemeldingene fra de som prøver er veldig gode. Det som går igjen er at de synes elmotoren gjør syklingen morsommere. Uansett om de tar turen til Gullia eller tester noen av stiene oppe på fjellet, sier Hassel.

Mer om stisykling i Trysil

Ga mersmak

Om det var morsomt? Ja, det kan vi skrive under på. Litt uvant i starten, men du venner deg fort til hjelpa fra elmotoren. Om du blir sliten? Nei, motbakkene forseres enkelt uten at pulsen går i taket. Men varm blir du. Sjøl om du har en liten motor må du som sagt tråkke for at den skal slå inn. Om det ga mersmak? Absolutt. Ingen tvil om at dette gjør syklingen morsommere for mange. Elsykkel senker terskelen for å komme seg ut.

Anbefalte elsykkelstier: 

Fjellrunden

Lynrunden (Fageråsen)

Stiene i Grimsåsen og på Ås

Flere nyheter

 • 08.07.2021

  Nå åpnes Trysils råeste sykkelsti, B-RAGE

  Lørdag 10. juli 09.00 åpner endelig B-RAGE, Trysils første dobbelsvarte sykkelsti. Stien har hele 20 store hopp, dropp og heftige trelementer, og det vil derfor bli føringer på hvem som kan sykle denne og når den er åpen. 14. august blir det...
 • 07.07.2021

  Norges største pumptrack åpnet i Trysil

  Nå er Trysils største sommernyhet åpnet. Norges største pumptrack er også Trysils største sykkelinvestering denne sommer, og skal trekke enda flere sykkelgjester.
 • 30.04.2020

  Et godt feriealternativ i sommer - masse boltreplass

  Også denne sommeren blir det viktig å holde avstand, men vi skal fortsatt ha det like gøy! Se hvorfor vi mener Trysil er et godt feriealternativ i sommer.
 • 28.04.2021

  Ledende stisykkeldestinasjon i Skandinavia

  Destinasjon Trysil og samarbeidende aktører utviklet i 2013 en masterplan for stisykling i Trysil. Prosjektet fikk navnet Trysil Bike Arena. Her får du full oversikt over den enorme utviklingen. 
 • 25.03.2021

  Trysil er barnas sommerfavoritt – vi tar lek på alvor

  Lek og aktivitet ute i naturen er mer aktuelt enn noensinne. I Trysil tar vi lek på alvor. Vi inviterer til lekne opplevelser i Trysil i sommer. Stisykling er blitt hele familiens favoritt, og det beste av alt – det er så gøy at både barn og voksn...
 • 02.02.2021

  Trysil lager Norges største pumptrack

  Pumptrack har blitt så populært i Trysil at nå ser de seg nødt til å bygge en ny. Denne nye og unike pumptracken blir Norges største av sitt slag på hele 2.600 kvadratmeter.  
 • 02.10.2020

  Ny etterlengtet sti i Gullia - Papa Bear

  Endelig åpnet Papa Bear, Trysils nye «hovedvei» inn til blå og enda mer tekniske stier i Gullia. 
 • 21.09.2020

  Revehalejakta

  Konkurranse: Den grønne reven i Gullia gjemmer seg gjerne for barna på dagtid, men er du riktig lur, så ser du kanskje halen stikke frem noen steder.
 • 19.08.2020

  Trysil Enduro

  Velkommen til Trysil Enduro 18. til 19. september 2021! 
 • 13.08.2020

  Årets sykkelnyheter i Trysil

  Sykkelutviklingen i Trysil fortsetter. Også i sommer er det lansert flere nyheter både på høyfjellet og i Gullia.
1 2 3 4 >

Våre samarbeidspartnere

GT logo

SportLodgen logo

Shimano logo

Sweet logo

Evoc logo

Printing logo

Opsis logo

Trysilguidene logo

Radisson logo

Utmarkslaget

Fageråsen Fritid

Trysil Kommune

Innlandet Fylkeskommune

Destinasjon Trysil

Skistar