Økende interesse for elsykling

08.08.2019

I byene er elsykkel blitt veldig populære. Men de funker på fjellet og i skogen også. En fulldempet stisykkel med elmotor gjør turen litt lettere, og for mange også litt morsommere.

Tekst og foto: Ola Matsson

Mange mener at elsykkel er det neste store, ikke bare i byen, men også blant dem som liker å dra på tur i skog og mark. Sykkelfabrikantene virker i alle fall overbevist, og lanserer nye mountain bike-modeller med elmotor i høyt tempo. Og det er lett å la seg friste. Å sykle ulendte motbakker kan for mange være både vanskelig og utmattende. Noen elektriske hestekrefter gjør turen definitivt litt mindre slitsom og kan friste flere ut på tur.

Ut på tur med el-sykkel

De er flere aktører i Trysil som har sykkelutleie, og de har selvfølgelig også elsykler for utleie. Vi har spurt om å få bli med på en testtur. Ikke på landeveien, men på stier som de aller fleste kan ha glede av å sykle.

– Vi kunne ikke bedt om en bedre dag, sier Tim Hassel smilende. Tim jobber på Sport Lodge´n og skal sammen med kollegene Mia Messel og Dan Roger Vestli vise oss hva en godt utstyrt elsykkel kan by på av moro.

Eget stiprogram

Sola skinner, det er omtrent vindstille og 15 grader i skyggen. Stien vi skal sykle er på fagspråket gradert til blå. Det vil si at den er forholdsvis enkel, med noen korte, litt krevende steinpartier.

Lei en sykkelguide som finner de beste stiene for deg

Syklene vi har lånt er såkalt fulldempet, det vil si med støtdempere foran og bak. I tillegg er de altså utstyrt med en liten elmotor. Ved første øyekast ser det ut som helt vanlige stisykler, men der mange har montert holder for drikkeflaske er det i stedet ei godt synlig batteripakke.

Fulldempet el-sykkel

– På denne modellen kan du velge mellom flere programmer. «Boost» gir deg mest hjelp og funker best på vei, jeg anbefaler at vi bruker stiprogrammet. Det gir best flyt i syklingen, forklarer Hassel.
– Hvor lenge varer batteriet? spør vi.
– Det kommer selvfølgelig an på hvor tungt du sykler, men det varer lenge. Jeg har aldri opplevd å gå tom for strøm, svarer han.

Økende interesse

Nå går ikke en elsykkel av seg sjøl. Du må tråkke for å komme fremover. Hele tiden. Motoren kobler seg ut om ikke pedalene går rundt. 

El-sykling på sti

– Vi tror dette kommer til å vokse mye i årene som kommer. For en del kan det å sykle på stier i fjellet være krevende. Med elsykkel kan flere komme seg ut, spår han.

Og tilbakemeldingene fra de som prøver er veldig gode. Det som går igjen er at de synes elmotoren gjør syklingen morsommere. Uansett om de tar turen til Gullia eller tester noen av stiene oppe på fjellet, sier Hassel.

Mer om stisykling i Trysil

Ga mersmak

Om det var morsomt? Ja, det kan vi skrive under på. Litt uvant i starten, men du venner deg fort til hjelpa fra elmotoren. Om du blir sliten? Nei, motbakkene forseres enkelt uten at pulsen går i taket. Men varm blir du. Sjøl om du har en liten motor må du som sagt tråkke for at den skal slå inn. Om det ga mersmak? Absolutt. Ingen tvil om at dette gjør syklingen morsommere for mange. Elsykkel senker terskelen for å komme seg ut.

Anbefalte elsykkelstier: 

Fjellrunden

Lynrunden (Fageråsen)

Stiene i Grimsåsen og på Ås

Flere nyheter

 • 20.03.2024

  Fra Alta til Trysil på sommerferie

  Familien Brundtland fra Alta finner sitt sommerparadis i Trysil. Sykkelstier og campingliv skaper minner for livet. Trysil om sommeren er et aktivt eventyr for alle, fra små til store.
 • 11.09.2023

  Trysil Enduro ga mersmak

  Anja Enger og Julie Sandvik Myrvold debuterte i Trysil Enduro og det ga mersmak. – Utrolig slitsomt og utrolig gøy. Flere damer bør stille på startstreken. 
 • 04.07.2023

  Stisykling for de aller minste

  Tenk deg å være 3 år og kjenne det kile i magen når du suser over små kuler på sykkel. I Trysil finnes det sykkelstier for alle - også de minste barna. 
 • 30.06.2023

  Revehalejakta

  Konkurranse: Den grønne reven i Gullia gjemmer seg gjerne for barna på dagtid, men er du riktig lur, så ser du kanskje halen stikke frem noen steder.
 • 25.05.2023

  Gode tall foran årets sommersesong i Trysil – og nå ruller det i gang

  Fredag 26. mai går startskuddet for årets sommersesong i Trysil. Åpning av sykkelstiene i det populære sykkelanlegget Gullia har mange ventet på, og foreløpige bookingtall for overnatting ser lovende ut foran årets sesong.
 • 07.05.2024

  Helsesista tester stisykling i Trysil

  Tale Maria Krohn Engvik, kjent som Helsesista, var i Trysil i fjor sommer og testet stisykling for første gangen. Hun liker å utfordre seg selv og prøve ting hun aldri har gjort før. Nå stod stisykling på programmet.
 • 30.03.2023

  Årets store sykkelnyheter i Trysil

  Trysils offensive sykkelsatsing fortsetter; i sommer bygger SkiStar en ny grønn heisbasert sykkelsti fra toppen av Fjellekspressen. Stien blir et hele åtte kilometer langt tureventyr - skreddersydd for familien.
 • 15.03.2024

  Sykkelstier i Trysil - den ultimate guiden

  Hvis du tror at stisykling ikke er noe for deg eller din familie, så bør du ta en tur til Trysil. Her finner dere over 50 kilometer med morsomme sykkelstier i skogen og på fjellet som er gradert på samme måte som i skianlegget – fra grønn til svar...
 • 29.03.2023

  Mountainbiking i Trysil – den ultimative guide

  Hvis du tror, at mountainbiking ikke er noget for dig eller din familie, bør I tage en tur til Trysil. Her finder I mere end 50 kilometer skønne mountainbikespor i skoven og på fjeldet, som er klassificeret på samme måde som skibakkerne: fra grøn...
 • 06.05.2022

  Dette sier gjestene om stisyklingen i Trysil

  I Trysil har de bygget en ny sommeraktivitet som har blitt veldig populær. Trysil sier selv at sykkelstiene passer for alle, men hva sier gjestene? Sjekk ut tilbakemeldingene fra sykkelgjester i Trysil.
1 2 3 4 5 >

Våre samarbeidspartnere

GT logo

Utmarkslaget

Fageråsen Fritid

Trysil Kommune

Innlandet Fylkeskommune

Destinasjon Trysil

Skistar