Hvitvannskrigerne

02.07.2020

Elva bruser, bråker og er på sitt villeste. Midt uti stryket stikker det opp store steiner som vannet presser seg forbi, over og rundt. Akkurat slik kajakkpadlerne liker det. Dess villere dess bedre.

Tekst og foto: Ola Matsson

Robin von Braun har padlet elvekajakk i ti år. Han roper ett eller annet som bare han hører og smiler da han forserer turens villeste stryk. Vannet pisker ham i ansiktet, og for en som følger det hele fra land virker det som om den vesle kajakken er like mye under vann som over.

>> Se alle elveaktiviteter i Trysil

Kajakkpadling

– Kano var det første jeg padlet. Da handlet det om å kjøre safe, unngå farer for å holde pakningen og seg sjøl tørr. I kajakken er det tvert om. Her sikter du på alt som er stort, alt som er moro. Også er det noen steder du skal unngå, forteller Robin smilende.

– Hva er det du skal unngå?
– I det stryket vi padlet er det et hull med liten bæreevne som du ikke vil ned i. Blant padlerne kalles det rett og slett «Anus», og der holder vi til venstre og med god avstand, sier han og ler.

Ikke for nybegynnere

Til daglig jobber Robin for Trysilguidene. Som skilærer om vinteren, rafting-, sykkel- og klatreguide om sommeren. Kajakkturen denne søndagen er 11 kilometer lang, har ni stryk og er en populær raftingtur - «Heldagsturen», som den heter når Trysilguidene snakker rafting.

– En veldig fin tur, som er variert og har en heftig avslutning ved Elvbrua, sier Robin.
Kajakk på ei stri elv padler du ikke alene. Det er ikke forsvarlig. Robin har med seg fire gode kolleger fra Trysilguidene, som alle liker å leke på elva. Alle stryk har en gradering blant padlerne. På en skala fra en til seks er stryket ved Elvbrua gradert fra tre, til tre pluss, avhengig av vannstand. Seks betyr at det ikke kan padles.

Padling i elva

– Tre til tre pluss er ikke for nybegynnere. Skal du sette utfor ved Elvbrua bør du ha god kontroll på kajakken, mener Robin.

Surfebølgen

Elvbrustryket er en del av Trysilelva, der den heter Femundselva, rett over grensa til nabokommunen Engerdal. En annen populær tur er fra Kolosvelta sør for Nybergsund og ned til Sagefossen kraftverk. Også det er i Trysilelva. Turen er kortere og enklere. Men har en avslutning du ikke finner maken til så mange andre steder.

Moro på elva

– Surfebølgen ved Sagnfossen er kjent i padlemiljøet. Unik i den forstand at den ligger ved siden av en bakevje slik at du enkelt kan skli ut på bølgen. I tillegg er ankomsten enkel i og med at den ligger rett ved veien, sier Robin, som også har utforsket andre vannveier i Trysil. Blant annet har han og en kompis padlet fra Tørbergssjøen til Flekken ved Grøndalen. Nå planlegger han en tur fra Flekken til Høljesdammen. Han har studert kart og tror det blir en fin to-dagerstur med artige stryk innimellom.

Eskimorulle

Hva er det som gjør kajakkpadling morsomt? Robin mener det kan sammenliknes med mye annet han driver med. Det handler ikke om å konkurrere mot, men å samarbeide med naturkreftene.

– Jeg liker å kjøre på ski, sykle, surfe og padle. Og jeg liker å gjøre det sammen med andre. Vi drar aldri ut på elva alene, vi er alltid flere. Sikkerheten er en ting, men det gjør også aktiviteten mer sosial. Å ha det gøy sammen med andre er morsomt, sier han smilende.

Utstyret er viktig. Det skal være funksjonelt og beskytte mot uhell. Padlerne har på seg tørr- eller våtdrakt. Alltid hjelm på hodet, førstehjelpsutstyr er med, det samme er en kasteline for kompisredning.

– Det første du må lære deg? Jo, det er eskimorulle. Teknikken som tar deg opp igjen om kajakken kantrer. Og som med alt annet, det finnes masse inspirasjon, tips og triks på Youtube, avslutter han.

Det er dessverre ingen som leier ut kajakk i Trysil, men se alle se alle elveaktivteter i Trysil.

Flere nyheter

  • 23.04.2024

    En utfordring i Toppsjiktet

    Trysils toppturprogram byr på et spennende og variert utvalg av turer i toppklasse. Her har du muligheter for frisk luft, fantastisk utsikt og gratis pleie av kropp og sjel. Og har du lyst til å kjenne litt på konkurranseinstinktet i tillegg, kan ...
  • 03.04.2024

    Vårskikjøring i Trysil

    Dagene er lengre og lysere, sola har begynt å varme, de travleste ukene er over og det er fortsatt masse herlig snø i fjellet. Velkommen til fjells og vårskikjøring! 
  • 08.03.2024

    Påskeprogram 2024

    Påsken i Trysil er tiden for skikjøring, late dager i sola, underholdning, afterski, aktiviteter for hele familien og herlig stemning.
  • 28.02.2024

    Tips til en aktiv påskeferie i Trysil

    Skikjøring, langrennsturer, deilig mat og morsomme aktiviteter er det gode påskelivet for mange. I Trysil får du alt dette og mer til. Her er våre tips til påskeaktiviteter for hele familien.
  • 28.02.2024

    Velkommen til sentrum

    Trysil sentrum er en perle, med koselige spisesteder, avslappende shopping og hyggelige aktiviteter. Se hvorfor du bør ta turen til sentrum når du besøker Trysil.
  • 15.02.2024

    Trugeturer i Trysil

    Med truger på beina kan du oppleve mer av vinteren i Trysil! Takket være ihuga truge-entusiaster er det ikke langt mellom opptrådde turer. Her får du oversikt over noen av Trysils beste trugeturer.
  • 06.02.2024

    Morsdag og valentines

    Usikker på hva du skal kjøpe til mor på morsdagen? Eller hva du skal gi til din kjære på valentinsdagen? Her har vi har samlet en rekke spennende tips til deg.
  • 18.01.2024

    10 tips til vinterferien

    Vinterferien er snart her, og i Trysil kan hele familien ha det gøy. Sjekk ut våre 10 tips til en spennende og innholdsrik vinterferie i Trysil. 
  • 18.01.2024

    Sikre deg vinterferien i Trysil

    Det går fort mot vinterferie, og drømmer du om skiferie er det fortsatt mulig å sikre seg overnatting i Trysil. Vi har tatt jobben for deg og lagd en oversikt med eksempler på hva som ledig. Her finner du alt fra campinghytte til luksusleiligheter...
  • 18.01.2024

    Lysløyper i Trysil

    Det er en kjent sak at Trysil byr på hundrevis av herlige langrennsløyper på fjellet og i skogen. Men visste du at Trysil også har mange lysløyper? Disse finner du i store deler av kommunen. Her gir vi deg full oversikt over Trysils lysløyper.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 >