Trugeturer i Trysil

15.02.2024

Med truger på beina kan du oppleve mer av vinteren i Trysil! Takket være ihuga truge-entusiaster er det ikke langt mellom opptrådde turer. Her får du oversikt over noen av Trysils beste trugeturer.

Høgåsen

Truge_Hogasen_660.jpg

Høgåsen er en av de mest populære turene i Trysil på truger, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Her er det kjempefin utsikt mot Trysilfjellet. Stigningen på vei opp er vel verdt strevet, og turen ned igjen går som en lek. Nyt utsikten sammen med en velfortjent kopp kakao på toppen.

Hogasen_startkart_660.jpg

Løypa starter 100 m ovenfor rundkjøringa ved Nybergsund Bru (se kart), og det er 2,5 km til toppen. Turen kan også startes litt lenger opp, fra bommen ved Bergulvhølet. Merk at det kan være vanskelig å parkere ved rundkjøringa, men på vestsiden av brua er det parkeringsmuligheter.

Ulvsjøberget

Ulvsjoberget_HansOla_660.jpg

Ulvsjøberget i Vestby er kanskje mest kjent som en del av Trysils toppturprogram om sommeren, men visste du at dette også er en populær trugetur? Tar du denne turen er sjansen stor for at du går i sporene til Hans Ola Østby. Ingen kan skilte med like mange turer til Ulvsjøberget som denne spreke karen, som på eget initiativ har bestemt seg for å holde løypa åpen, til stor glede for alle som vil ha gode naturopplevelser på vinteren.

Truge_660_FotoIngridOstby.jpg

Hans Ola (foto: Ingrid Østby) forteller at det sist vinter ble 59 turer til Ulvsjøberget, men at det ligger an til å bli enda flere i vinter. På de fleste turene drar han dekk bak seg, for å opprettholde den fine løypa. Hans Ola benytter seg også av andre turer, og forteller at han gikk alle toppturene i Trysil på truger i fjor vinter. 

For å komme til startpunktet, kjør vestbyvegen (fv. 563) fra Trysil sentrum til Vestby (17 km), skiltet til høyre til parkering. Ca. 20 min kjøring fra Trysil sentrum.

Varlia og Hatten

Varlia_3_660.jpg

Varlia er en perle både sommer og vinter, og en kjempefin trugetur. Turen er på 2.8 km hver vei. Du kan parkere ved Varlisætra, men siste del av strekningen mot Varlisætra er smal, da det går skiløype her på vinteren. En mulighet er å parkere der hvor skiløypa kommer opp på vegen, her er det plass til 2-3 biler. 

Varlia_nordlys_660.jpg

Ønsker du en lettere tur i samme område, eller har med små barn,  anbefaler vi Hatten, som også er en av Trysils turperler på sommerstid. På vinteren er det parkering øverst i Hattvegen. Her er det plass til 2-3 biler. Vis hensyn til fastboende når du parkerer.

For å finne frem til Varlisætra og Hatten følger du fv 26 nordover fra Trysil sentrum (14 km). Ta til venstre på fv. 215 (6,5 km), og følg skilting til henholdsvis Hattvegen eller Varlia. 

Hådamkoia

Hadamkoia_700.jpg

Trugeløypa til Hådamkoia blir flittig brukt gjennom vinteren. Turen starter du ved Friggos, som ligger langs Flendalsvegen, 15 minutter fra sentrum.

Friggos_700.jpg

Man parkerer i en "lomme" på veikanten, 100 meter fra der stien starter. Her er det skiltet, og det er 2.2 km til Hådamkoia herfra. Skulle det friste å overnatte i koia er du velkommen til det. Lokale ildsjeler sørger for at løypa blir tråkket etter snøfall. 

Få lokale trugetips på Facebook

FB_truger_660.jpg

Vi anbefaler gruppene «På truger i Trysil» og «DNT Engerdal og Trysil» på Facebook. Her er det mange gode turtips i store deler av Trysil og Engerdal, og her kan du også se bilder fra flere av trugeløypene og få svar på spørsmål du måtte ha om disse. På disse sidene kan du få tips og råd, både i forhold til utstyr, parkering og fremkommelighet.

Trugeturene, eller «trygstøppene», om du vil bruke den lokale betegnelsen, er ofte ikke skiltet med tanke på vinterferdsel og er heller ikke en del av det organiserte turtilbudet slik vi kjenner det på sommerstid. Men, er du på en topp som tilhører Trysils Toppturprogram, kan du sjekke inn med UT-appen store deler av året. Turene går du på eget ansvar. Ønsker du deg trugetur med guide ligger alt til rette for dette i Trysil.

Trugetur med guide

Truge_guide_660.jpg

Bli med Wolverine Adventure på en fantastisk 2-timers familievennlig trugetur tilpasset deg og dine. Du trenger ingen forkunnskaper. Valg av rute er avhengig av vær- og føreforhold. Underveis er det pause med noe varmt å drikke og litt snacks.

>> Les mer og bestill 2-timers trugetur her

I februar kan du også delta på fullmånetur på truger. Turene arrangeres daglig fra den 23.-25. februar.

>> Les mer og bestill fullmånetur her 

Låne, leie eller kjøpe truger?

Truger_salg_660.jpg

I Trysil finner du flere butikker som selger truger. Sport1 på Trysilsenteret har truger til både store og små. Truger finner du også på Trysil Skishop, og her kan du i tillegg leie truger. 


Låne truger

Bua_Trysil_660.jpg

Bua i Trysil har truger til utlån. Du har kun mulighet til å reservere truger dersom du er bosatt i Trysil, men alle kan komme innom og låne dersom det er utstyr tilgjengelig.

Bua Trysil har truger til voksne, barn og junior. De har også bæremeiser med vintertrekk (birnabag) som er fine til trugetur, og staver med store trinser. Her kan du også låne vindsekk og spade til turen. Følg BUA TRysil på Facebook. 

>> Mer informasjon: På truger i Trysil

Vi ønsker god tur! 

Flere nyheter

 • 03.04.2024

  Vårskikjøring i Trysil

  Dagene er lengre og lysere, sola har begynt å varme, de travleste ukene er over og det er fortsatt masse herlig snø i fjellet. Velkommen til fjells og vårskikjøring! 
 • 08.03.2024

  Påskeprogram 2024

  Påsken i Trysil er tiden for skikjøring, late dager i sola, underholdning, afterski, aktiviteter for hele familien og herlig stemning.
 • 28.02.2024

  Tips til en aktiv påskeferie i Trysil

  Skikjøring, langrennsturer, deilig mat og morsomme aktiviteter er det gode påskelivet for mange. I Trysil får du alt dette og mer til. Her er våre tips til påskeaktiviteter for hele familien.
 • 28.02.2024

  Velkommen til sentrum

  Trysil sentrum er en perle, med koselige spisesteder, avslappende shopping og hyggelige aktiviteter. Se hvorfor du bør ta turen til sentrum når du besøker Trysil.
 • 06.02.2024

  Morsdag og valentines

  Usikker på hva du skal kjøpe til mor på morsdagen? Eller hva du skal gi til din kjære på valentinsdagen? Her har vi har samlet en rekke spennende tips til deg.
 • 18.01.2024

  10 tips til vinterferien

  Vinterferien er snart her, og i Trysil kan hele familien ha det gøy. Sjekk ut våre 10 tips til en spennende og innholdsrik vinterferie i Trysil. 
 • 18.01.2024

  Sikre deg vinterferien i Trysil

  Det går fort mot vinterferie, og drømmer du om skiferie er det fortsatt mulig å sikre seg overnatting i Trysil. Vi har tatt jobben for deg og lagd en oversikt med eksempler på hva som ledig. Her finner du alt fra campinghytte til luksusleiligheter...
 • 18.01.2024

  Lysløyper i Trysil

  Det er en kjent sak at Trysil byr på hundrevis av herlige langrennsløyper på fjellet og i skogen. Men visste du at Trysil også har mange lysløyper? Disse finner du i store deler av kommunen. Her gir vi deg full oversikt over Trysils lysløyper.
 • 05.01.2024

  Lokale langrennstips i Trysil

  Hva har en ordfører, en regnskapsfører, en idrettslærer og en næringssjef til felles? Jo, de elsker å gå på langrennski! Her deler et knippe spreke tryslinger sine beste turtips. 
 • 06.12.2023

  Julehandel i Trysil

  Før jul utvider mange av butikkene i Trysil åpningstidene sine, slik at du enkelt og greit kan komme i havn med juleforberedelsene. Flere av matbutikkene holder også åpent på julaften. Her gir vi deg full oversikt!
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 >