Trugeturer i Trysil

15.02.2024

Med truger på beina kan du oppleve mer av vinteren i Trysil! Takket være ihuga truge-entusiaster er det ikke langt mellom opptrådde turer. Her får du oversikt over noen av Trysils beste trugeturer.

Høgåsen

Truge_Hogasen_660.jpg

Høgåsen er en av de mest populære turene i Trysil på truger, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Her er det kjempefin utsikt mot Trysilfjellet. Stigningen på vei opp er vel verdt strevet, og turen ned igjen går som en lek. Nyt utsikten sammen med en velfortjent kopp kakao på toppen.

Hogasen_startkart_660.jpg

Løypa starter 100 m ovenfor rundkjøringa ved Nybergsund Bru (se kart), og det er 2,5 km til toppen. Turen kan også startes litt lenger opp, fra bommen ved Bergulvhølet. Merk at det kan være vanskelig å parkere ved rundkjøringa, men på vestsiden av brua er det parkeringsmuligheter.

Ulvsjøberget

Ulvsjoberget_HansOla_660.jpg

Ulvsjøberget i Vestby er kanskje mest kjent som en del av Trysils toppturprogram om sommeren, men visste du at dette også er en populær trugetur? Tar du denne turen er sjansen stor for at du går i sporene til Hans Ola Østby. Ingen kan skilte med like mange turer til Ulvsjøberget som denne spreke karen, som på eget initiativ har bestemt seg for å holde løypa åpen, til stor glede for alle som vil ha gode naturopplevelser på vinteren.

Truge_660_FotoIngridOstby.jpg

Hans Ola (foto: Ingrid Østby) forteller at det sist vinter ble 59 turer til Ulvsjøberget, men at det ligger an til å bli enda flere i vinter. På de fleste turene drar han dekk bak seg, for å opprettholde den fine løypa. Hans Ola benytter seg også av andre turer, og forteller at han gikk alle toppturene i Trysil på truger i fjor vinter. 

For å komme til startpunktet, kjør vestbyvegen (fv. 563) fra Trysil sentrum til Vestby (17 km), skiltet til høyre til parkering. Ca. 20 min kjøring fra Trysil sentrum.

Varlia og Hatten

Varlia_3_660.jpg

Varlia er en perle både sommer og vinter, og en kjempefin trugetur. Turen er på 2.8 km hver vei. Du kan parkere ved Varlisætra, men siste del av strekningen mot Varlisætra er smal, da det går skiløype her på vinteren. En mulighet er å parkere der hvor skiløypa kommer opp på vegen, her er det plass til 2-3 biler. 

Varlia_nordlys_660.jpg

Ønsker du en lettere tur i samme område, eller har med små barn,  anbefaler vi Hatten, som også er en av Trysils turperler på sommerstid. På vinteren er det parkering øverst i Hattvegen. Her er det plass til 2-3 biler. Vis hensyn til fastboende når du parkerer.

For å finne frem til Varlisætra og Hatten følger du fv 26 nordover fra Trysil sentrum (14 km). Ta til venstre på fv. 215 (6,5 km), og følg skilting til henholdsvis Hattvegen eller Varlia. 

Hådamkoia

Hadamkoia_700.jpg

Trugeløypa til Hådamkoia blir flittig brukt gjennom vinteren. Turen starter du ved Friggos, som ligger langs Flendalsvegen, 15 minutter fra sentrum.

Friggos_700.jpg

Man parkerer i en "lomme" på veikanten, 100 meter fra der stien starter. Her er det skiltet, og det er 2.2 km til Hådamkoia herfra. Skulle det friste å overnatte i koia er du velkommen til det. Lokale ildsjeler sørger for at løypa blir tråkket etter snøfall. 

Få lokale trugetips på Facebook

FB_truger_660.jpg

Vi anbefaler gruppene «På truger i Trysil» og «DNT Engerdal og Trysil» på Facebook. Her er det mange gode turtips i store deler av Trysil og Engerdal, og her kan du også se bilder fra flere av trugeløypene og få svar på spørsmål du måtte ha om disse. På disse sidene kan du få tips og råd, både i forhold til utstyr, parkering og fremkommelighet.

Trugeturene, eller «trygstøppene», om du vil bruke den lokale betegnelsen, er ofte ikke skiltet med tanke på vinterferdsel og er heller ikke en del av det organiserte turtilbudet slik vi kjenner det på sommerstid. Men, er du på en topp som tilhører Trysils Toppturprogram, kan du sjekke inn med UT-appen store deler av året. Turene går du på eget ansvar. Ønsker du deg trugetur med guide ligger alt til rette for dette i Trysil.

Trugetur med guide

Truge_guide_660.jpg

Bli med Wolverine Adventure på en fantastisk 2-timers familievennlig trugetur tilpasset deg og dine. Du trenger ingen forkunnskaper. Valg av rute er avhengig av vær- og føreforhold. Underveis er det pause med noe varmt å drikke og litt snacks.

>> Les mer og bestill 2-timers trugetur her

I februar kan du også delta på fullmånetur på truger. Turene arrangeres daglig fra den 23.-25. februar.

>> Les mer og bestill fullmånetur her 

Låne eller kjøpe truger?

Truger_salg_660.jpg

I Trysil finner du flere butikker som selger truger. Sport1 på Trysilsenteret har truger til både store og små. 


Låne truger

Bua_Trysil_660.jpg

Bua i Trysil har truger til utlån. Du har kun mulighet til å reservere truger dersom du er bosatt i Trysil, men alle kan komme innom og låne dersom det er utstyr tilgjengelig.

Bua Trysil har truger til voksne, barn og junior. De har også bæremeiser med vintertrekk (birnabag) som er fine til trugetur, og staver med store trinser. Her kan du også låne vindsekk og spade til turen. Følg BUA TRysil på Facebook. 

>> Mer informasjon: På truger i Trysil

Vi ønsker god tur! 

Flere nyheter

 • 04.07.2024

  Derfor bør du besøke Trysil sentrum i sommer

  Trysil sentrum er en oase av aktiviteter, koselige spisesteder og avslappende shopping. Se hvorfor du bør ta turen til sentrum når du besøker Trysil. 
 • 04.07.2024

  Sykkelutleie for alle behov i Trysil

  I Trysil kan du leie alt fra fulldempete stisykler, barnesykler til elsykler. Mulighetene er mange, velg det som passer deg. 
 • 20.06.2024

  Aktiv helg i Trysil

  Helgen 21. til 23. juni er det mye som skjer i Trysil, både i fjellet, i sentrum og øvrige Trysil.  Alt fra åpen sykkelheis til bunadstog og gårdsbesøk. Vi gir deg full oversikt!
 • 13.05.2024

  Vårrengjøring ute og inne

  Vår er tid for oppussing og vedlikehold av både hus og hytte. Storvask, rens, flislegging eller maling? Her er bedriftene i Trysil som tar saken.
 • 08.05.2024

  Vinn drømmehelg i Trysil

  Nå kan du vinne en drømmehelg for deg og familien i Trysil! Alt du trenger å gjøre er å svare på noen spørsmål om hvordan din drømmeferie i Trysil kan se ut.
 • 08.05.2024

  Brannvakthytta- Toppen av Trysilfjellet

  Det lille sjarmerende huset med sin unike fortid og historie ligger få skritt unna varden, som markerer Trysilfjellets høyeste punkt 1 132 meter over havet.  
 • 06.05.2024

  17. mai i Trysil

  17. mai er rett rundt hjørnet, det blir deilig mat, nasjonalsang, is og korpsmusikk i ulike varianter. Her får du oversikt over restaurantene som varter deg opp på nasjonaldagen, og finn ut av hva som skjer ute i grendene.  
 • 23.04.2024

  En utfordring i Toppsjiktet

  Trysils toppturprogram byr på et spennende og variert utvalg av turer i toppklasse. Her har du muligheter for frisk luft, fantastisk utsikt og gratis pleie av kropp og sjel. Og har du lyst til å kjenne litt på konkurranseinstinktet i tillegg, kan ...
 • 05.05.2024

  10 tips til familieferien i Trysil

  Norgesferie har blitt den nye feriefavoritten for mange. Vi har samlet våre beste tips for en vellykket opplevelsesferie i eget land. I Trysil kan hele familien ha det gøy! Her er 10 tips til morsomme opplevelser i sommer-Trysil.
 • 03.04.2024

  Vårskikjøring i Trysil

  Dagene er lengre og lysere, sola har begynt å varme, de travleste ukene er over og det er fortsatt masse herlig snø i fjellet. Velkommen til fjells og vårskikjøring! 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 >