Brannvakthytta- Toppen av Trysilfjellet

08.05.2024

Det lille sjarmerende huset med sin unike fortid og historie ligger få skritt unna varden, som markerer Trysilfjellets høyeste punkt 1 132 meter over havet.

 

Tekst av Halvard Berget

Trysilfjellet 1132 inngår i toppturprogrammet og er det mest populære turmålet i Trysil. Fra Brannvakthytta har du en fantastisk utsikt. Du ser Rondane og Sølen i nord, Osensjøen i vest og langt inn i Sverige i øst. Det var nettopp utsikten, eller kanskje mest oversikten, som gjorde at Brannvakthytta i sin tid ble satt opp. Derfra kunne -skogbranner i enorme skogområder oppdages og -varsles. Det er knapt et sted i Trysil med slikt utsyn som fra Brannvakthytta. Ikke rart at dette er yndet turmål.

Brannvakthytta-Trysil-LL-01227.jpg

EN KOPI AV ORIGINALEN

Brannvakthytta vi møter i dag er ikke den som ble bygd for nærmere 90 år siden. Etter at vakthytta på toppen av fjellet hadde utspilt sin rolle, ble den revet på 1970-tallet. Rettere sagt, brannvesenet i Trysil fikk i oppdrag å brenne den. Stedet som i mange tiår hadde hatt som funksjon å oppdage  branner, ble selv flammenes offer. Om enn i kontrollerte former.

Historien stoppet ikke der, heldigvis. Fra krigens dager, gjennom både 1950- og 60-tallet hadde mange tryslinger et forhold til Brannvakthytta. Selv om det tok to og en halv time å gå den lange og tunge vegen fra Innbygda (Trysil sentrum), var det stadig vekk folk som tok seg til Trysilfjellets topp for å besøke fjellhytta. Før alpinutbyggingen i Trysilfjellet sør skjøt fart midt på 1970-tallet, var Brannvakthytta selve påskemålet i Trysilfjellet. I Årbok for Trysil fra 2014 fortelles at Sverre Sørhus midt på 1950-tallet begynte med utsalg i vakthytta under påskedagene. Med stor suksess, og turmålet ble enda mer populært.

Brannvakthytta-historisk bilde 2.jpg

Tryslingenes minner fra og forhold til det lille huset på toppen gjorde at tanken om å sette opp et nytt, makent bygg vokste fram. 7. oktober 2017 var det det folkefest på 1.132 da den nye Brannvakthytta kunne innvies. DDE-vokalist og -frontfigur Bjarne Brøndbo var trekkplaster og sang og spilte så det ljomet i fjellheimen; «Det umulige e mulig».

 

UTMARKSLAGET HUSEIER

Det var Trysilfjell Utmarkslag som gjorde det mulig, at Brannvakthytta gjenoppsto omtrent akkurat slik den originale så ut. Nytt hus på gamle tufter. Grunneier-organisasjonen i Trysilfjellet mente det var pengene verdt å gjenskape det populære turmålet, etter at Eva og Ole Kristian Nerberg i Utmarkslaget i 2010 foreslo å sette opp en kopi, nøyaktig på samme sted. Utmarkslaget satte bort jobben til Nybergsund IL Trysil, der medlemmer og spillere på den gang nivå tre i norsk fotball satte opp hytta på dugnad.

 

HISTORIEN

Historien om Brannvakthytta er like spennende som den er fascinerende. I og med at det er kopi vi snakker om, er det kanskje å gå for langt å si at historien sitter i veggene, men det er ikke langt unna. Den opprinnelige brannvakthytta ble bygd i 1936/1937. Det finnes et bilde fra 1936 som viser hestetransport med materialer til fjelltoppen. Det ble først anmodet om å bygge et vakttårn på Trysilfjellet. Det ble ei hytte. Allerede i 1939 ble det arrangert skirenn med hytta som base.

Brannvakthytta- historisk bilde 1.jpg

Carl Näss var den første med jobb som brannvakt i Trysilfjellet. Det var også vikarer som trådte til, en av dem Olaf Løvås som 19. juni 1938 gjorde følgende-antegning i verseform i loggboka:

«Mitt første døgn som brandvakt er nu endt, håper det blir flere, for ingen steder har det brendt det har jeg kunnet observere» (Kilde: Årbok for Trysil 2014).

Fra krigen fortelles en dramatisk -hendelse tidlig under okkupasjonen. Tyskerne hadde mistanke om at det foregikk undergravings-virksomhet i -Trysilfjellet. Ved én anledning, i mai 1940, pepret -tyskerne Brannvakthytta fra fly, med -mitraljøse og granater. Inne i hytta befant det seg en «god» trysling. Han reddet seg inn i peisen mens ildgivningen sto på, men ble truffet av granatsplint i en finger. Merkene etter granatsplinter sto i veggene i hytta i alle år senere.

Det er ingen dokumentasjon på hvor mange branner som opp gjennom årene ble oppdaget fra vakthytta på -Trysilfjellet. Noen notater finnes, som at det klokka 12.30 1. august 1942 ble observert og varslet dagens første skogbrann ved Håsjøen i Elverum, nabokommunen i vest.

 

BLÅLYSENE PÅ

De som posterte Trysilfjellets topp gjorde seg neppe rike. I 1965 står daværende brannsjef Kjell Meeg bak et skriv der det går fram at skogeierne bekoster skogbrannvakta og at den koster cirka 4 000 kroner i året. Da hadde det ikke vært lønnsjustering på mange år. Brannsjefen opplyste at hytta var forfallen og trengte omfattende vedlikehold. Brannsjefens konklusjon var at nytten ikke sto i forhold til utgiftene som ville komme. I hans til da tre år lange virke som leder for -brannvernet i Trysil hadde det vært 16 utrykninger til skog- og grasbranner, og ingen av dem hadde blitt varslet første gang av skogbrannvakta på fjellet. På en måte var den konklusjonen begynnelsen på slutten for brannovervåkningen fra 1132 i Trysilfjellet. Det gikk riktignok noen år til da det ble vurdert å bruke brannvakthytta både som basestasjon for politiets radiosamband og mobiltelefonstasjon for Televerket, uten at det ble noe mer bruk av fjellhytta.

190725_OM_trysil_brannvakthytta-1.jpg

Brannvakthyttas historie del I endte som brann på slutten av 70-tallet. Noen av materialene ble tatt vare på, blant annet panel med kulehull fra krigen og diverse inskripsjoner gjort med kniv og øks, og andre minner fra 40 år som turmål.  

 

SLIK NÅR DU TOPPEN

Toppen av Trysilfjellet med Brannvakthytta er tilgjengelig fra både sør- og nordsiden. Turen fra nordsiden er lengst, men også slakest. Den nordlige ruta starter fra Trysilfjell Høyfjellsenter i Fageråsen.

Vandringsrute 31 – Trysilfjellet 1132 nord:

Lengde: 5,2 km tur/retur.

Totalstigning: 302 m.

Høyeste punkt: 1 132 moh.

Gradering: BLÅ

 

Flere nyheter

 • 20.06.2024

  Aktiv helg i Trysil

  Helgen 21. til 23. juni er det mye som skjer i Trysil, både i fjellet, i sentrum og øvrige Trysil.  Alt fra åpen sykkelheis til bunadstog og gårdsbesøk. Vi gir deg full oversikt!
 • 13.05.2024

  Vårrengjøring ute og inne

  Vår er tid for oppussing og vedlikehold av både hus og hytte. Storvask, rens, flislegging eller maling? Her er bedriftene i Trysil som tar saken.
 • 08.05.2024

  Vinn drømmehelg i Trysil

  Nå kan du vinne en drømmehelg for deg og familien i Trysil! Alt du trenger å gjøre er å svare på noen spørsmål om hvordan din drømmeferie i Trysil kan se ut.
 • 06.05.2024

  17. mai i Trysil

  17. mai er rett rundt hjørnet, det blir deilig mat, nasjonalsang, is og korpsmusikk i ulike varianter. Her får du oversikt over restaurantene som varter deg opp på nasjonaldagen, og finn ut av hva som skjer ute i grendene.  
 • 23.04.2024

  En utfordring i Toppsjiktet

  Trysils toppturprogram byr på et spennende og variert utvalg av turer i toppklasse. Her har du muligheter for frisk luft, fantastisk utsikt og gratis pleie av kropp og sjel. Og har du lyst til å kjenne litt på konkurranseinstinktet i tillegg, kan ...
 • 05.05.2024

  10 tips til familieferien i Trysil

  Norgesferie har blitt den nye feriefavoritten for mange. Vi har samlet våre beste tips for en vellykket opplevelsesferie i eget land. I Trysil kan hele familien ha det gøy! Her er 10 tips til morsomme opplevelser i sommer-Trysil.
 • 03.04.2024

  Vårskikjøring i Trysil

  Dagene er lengre og lysere, sola har begynt å varme, de travleste ukene er over og det er fortsatt masse herlig snø i fjellet. Velkommen til fjells og vårskikjøring! 
 • 08.03.2024

  Påskeprogram 2024

  Påsken i Trysil er tiden for skikjøring, late dager i sola, underholdning, afterski, aktiviteter for hele familien og herlig stemning.
 • 28.02.2024

  Tips til en aktiv påskeferie i Trysil

  Skikjøring, langrennsturer, deilig mat og morsomme aktiviteter er det gode påskelivet for mange. I Trysil får du alt dette og mer til. Her er våre tips til påskeaktiviteter for hele familien.
 • 28.02.2024

  Velkommen til sentrum

  Trysil sentrum er en perle, med koselige spisesteder, avslappende shopping og hyggelige aktiviteter. Se hvorfor du bør ta turen til sentrum når du besøker Trysil.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 >