En aktiv ferie med storfamilien

19.05.2022

Anders Backe har vært mange ganger i Trysil både vinter og sommer, men aldri sammen med familien. Denne gangen skulle de sykle sammen for første gang etter den alvorlige ulykken til pappa Tollef.

Det er juli, og en av de skikkelig varme sommerdagene. En storfamilie ankommer Trysil. Er det mulig å pakke så mye for bare en liten uke? Ja, det er det. Særlig når man planlegger for en aktiv ferie for åtte personer. I tillegg har de med seg noe som tar ganske stor plass. De har fått låne en sykkel til en annen rullestolbruker.

>> Se gode tilbud på sykkelvennlig overnatting

Anders Backe er kanskje mest kjent for sine utrolige stunts på ski. Han har vært profesjonell friskikjører i flere år, men etter en skade var konkurransedagene over. Den blide fyren fra Modum er ikke ferdig med å pushe grenser på ski. Nå skjer det mer på egne premisser. Og så har han blitt skikkelig gira på stisykling. Endelig er tiden inne for at hele familien skal få teste det Anders allerede vet, at sykkelstiene i Trysil er veldig morsomme.

Anders_Backe_4.jpg

- Det er jo først når man er her med hele familien at man merker hvor godt tilpasset Trysil er. Det er full fart fra morgen til kveld så da er det bare å holde trøkket oppe, forteller Anders. - Veldig kult å ha med hele familien hvor man har noe for alle tilpasset nivå og ferdigheter.
De minste digga det! Det blir jo som en “sommer camp” hvor man starter med frokost og bare klinker tell etter det.

Vil ha flere timer i døgnet

Det ble mye sykling for familien som hadde Gullia som nærmeste nabo. Hvis man legger til klatrepark som aktivitet så hadde gjengen nok å gjøre under oppholdet i Trysil.

- Vi skulle hatt flere timer i døgnet, ler Anders. - Når vi bor så sentralt så er det null problem for de minste å bruke sykkelen som transport ned til aktivitetene og man kan starte opplevelsen rett ut av døra. Det var også veldig praktisk for fattern sin del.

Andders Backe_Gullia_660.jpg

«Alltid positiv og ser alltid muligheter»

Pappaen til Anders var i en ulykke i det lokale skianlegget i februar 2020 som gjorde han lam fra brystet og ned. Det var en stor omveltning for familien Backe. Men det har også gjort at den aktive familien har blitt en enda mer sammensveiset familie.

- Han har jo alltid vært en aktiv person som vokste opp på gård med skogbruk og vært entreprenør og anleggsarbeider de siste 30 årene, forteller Anders. - Alltid positiv og ser alltid muligheter, og det er nok noe av det som har hjulpet både han og oss rundt tiden etter skaden. Han vil alltid prøve, vil jo alltid være med å delta på samme måte som før, så det er veldig godt for oss rundt at han er så positiv.

Og nå skal Tollef endelig få sykle sammen med familien igjen.

Anders_Backe_Gullia_3_660.jpg.png

- Dette var jo første runde på sykkel for fattern etter skaden. Vi var så heldige at vi fikk låne sykkelen til en annen rullestolbruker, Sigurd Groven, siden fattern ikke hadde fått sin sykkel enda. Det var jo litt tilpasninger der med å få sykkelen til å passe ordentlig, og samtidig kjenne på kroppen når man plutselig begynner å bruke nye muskelgrupper over lengere tid.

Gøy på både to og tre hjul

Tollefs ryggskade er en T6-7 skade (fra brystet og ned), med rundt 40 knuste bein i overkroppen. Så det å kunne få i gang bevegelsen i armene tilpasset syklingen var spennende.

- Utfordringen med selve syklingen i Gullia var å time fart og doseringer så man ikke veltet, forteller Anders. - Men det var jo også en treningssak siden det var han første runde på sykkel. Så det kom seg fortløpende utover dagene.

Anders Backe_Fjellrunden_660.jpg

Familien testet også høyfjellssykling på den 13 kilometer lange Fjellrunden.

- Vi fikk transport av sykkelen til toppen av heisen slik at vi kunne starte Fjellrunden der oppe alle sammen og nyte turen rundt fjellet. Fjellrunden med hele gjengen funka helt topp, forteller Anders.

Trenger ikke egne stier for rullestolbrukere

Å tilrettelegge slik at flere kommer seg ut i naturen er viktig for Trysil. Å få mestringsfølelse og kjenne nærhet til naturen gir økt livskvalitet for store og små. Derfor er stinettverket bygd opp fra enkle, grønne til tekniske svarte sykkelstier.

- Vi synes det er helt rått at Trysil tilrettelegger for aktiviteter for alle slik de gjør. Det er noe vi har fått innsikt i etter ulykken til fattern, at man trenger å tilpasse turen, sier Anders. - Det er jo ikke sånn at man trenger helt egne stier med sykkelen som fattern brukte. Selve sykkelen blir jo litt breiere bak med to hjul, og lengre avstand fram til styret som gjør at man ikke får tatt de krappeste svingene, men Gullia funker som fjell!

Anders Backe_Fjellrunden_2_660.jpg

Gode «rulleforhold»

Hva vil du si til andre med funksjonshemming, kan du anbefale Trysil? Og hva bør de tenke på før de kommer til Trysil?

- Etter vår tur så vil jeg absolutt anbefale Trysil. Det funka veldig bra for oss med alt som er tilrettelagt med korte avstander og gode “rulleforhold” for å komme seg rundt. Det at det er relativt flatt gjør det også velig mye enklere, forteller Anders. - Man bør tenke på plasseringen av hvor man bor og planløsning slik at overnattingen blir best mulig tilpasset sine behov.

>> Bestill sykkelferie i Trysil nå - gode tilbud på overnatting


Tekst: Gro K. Bruksås
Foto: Jonas Sjögren

Flere nyheter

 • 27.01.2023

  10 tips til vinterferien

  Vinterferien er snart her, og i Trysil kan hele familien ha det gøy. Sjekk ut våre 10 tips til en spennende og innholdsrik vinterferie i Trysil. 
 • 17.01.2023

  Langrennstur med hele familien

  I Trysil har vi et bredt utvalg av langrennsløyper. Her er våre beste tips til familievennlige langrennsturer! Husk å pakk med dere kvikklunsjen og kakaoen i sekken. God tur! 
 • 05.01.2023

  Turrenn i Trysil

  I Trysil kan du delta på flere turrenn i løpet av vinteren. De største er Trysil Skimaraton og Trysil-Knut-rennet, og begge har seeding til både Vasaloppet og Birkebeinerrennet. 
 • 12.12.2022

  Magisk jul og nyttår i Trysil

  I Trysil rigger vi oss til jule- og nyttårsfeiring i fjellet. Magiske utendørsopplevelser venter deg og dine. 
 • 15.11.2022

  Spisenytt fra Trysil

  I vinter lanseres det flere nyheter på spisefronten i Trysil. Både i sentrum, Turistsenteret og Fageråsen kan du glede deg til nye og spennende smaker - og lokaler. 
 • 08.11.2022

  Derfor velger du Trysil i vinter

  Lange, brede og velpreparerte bakker. Stolheiser med varme i setene, moderne hytter, leiligheter og fantastiske hotell med ski inn og ski ut. Trysil er Norges største alpinanlegg. Her trives hele familien, også de mest kresne skikjørerne.
 • 28.10.2022

  Julegavetips fra Trysil

  SHOPPING | Vi gir deg inspirasjon til julehandelen i Trysil. Se våre beste julegavetips. 
 • 28.10.2022

  Julemarkeder i Trysil 2022

  I førjulstiden bugner det av deilig julebakst, hjemmelagde kaker og håndverksprodukter på Trysils trivelige julemarkeder. Her får du oversikt over julemarkedene i kommunen den nærmeste tiden.
 • 19.09.2022

  Elgjakta i Trysil fra 25. september

  Med mange jegere i skogen er det lurt å ta hensyn når man er ute i naturen.
 • 27.08.2022

  Høsttur på hesteryggen

  For Svein og Gry Eriksen er det hest som gjelder, fra de står opp til de legger seg om kvelden. De kan ikke tenke seg et bedre liv. Nå starter høstens magiske ridesesongen som de begge liker veldig godt.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 >