Brage Vestavik - Sykkelambassadør i Trysil

Brage Vestavik er Norges fremste freedridesyklist, og allerede, i en alder av 24 år, en legende i sykkelmiljøet på verdensbasis. Brage har vært ambassadør i Trysil siden 2018, og har vært med å sette Trysil på sykkelkartet både gjennom sin store Instagram-konto, men også gjennom den selvdesignede, dobbelsvarte sykkelstien B-RAGE.

Brage har vært et sykkeltalent siden han var barn. Da han var 6-7 år fikk han sin første sykkel, og pappa Arnebjørn introduserte han ganske raskt for downhill.

Brage og Arnebjørn.jpg

Brage og Arnebjørn i French Moustache i 2017

– Jeg synes bare det er veldig gøy å sykle. Det er det jeg har holdt på med hele livet, og jeg ser ikke for meg at jeg gjør noe annet, sier Brage.

Brage_Trysil2017.jpg

Brage i Trysil i 2017 

Brage har allerede oppnådd mye i sin sykkelkarriere. I 2021 deltok han i Redbull Rampaige, som er sett på en av de råeste freeride-konkurransene i verden. Brage er ikke kjent for å gå stille i dørene, så da han valgte å gå for et av de største droppene i Rampaige-historien holdt hele sykkelverden pusten. Det endte i fall og skade i skulder og arm. Selv om han ikke fikk deltatt på konkurransen, ble han tildelt den ærefulle prisen McGazza Spirit Award.

Det Brage virkelig brenner for er rett og slett å sykle for å ha det gøy, og sykkelfilmprosjekter. De siste årene har han og kompisene i Blur Media lagd flere filmer som har mange hundretusener visninger på Youtube, og høydepunktet var kanskje 1. plass under X Games-konkurransen REAL MTB. Nå er Brage igjen aktuell i en storfilm. Denne gang sammen med Brages gamle sykkelhelter i en ny Freeride Entertainment-film «Nothing's For Free». Filmen hadde premiere under Crankworx i Whistler i juli 2023, og Brage blir løftet frem som den neste store, som vil ta freeridesyklingen til et nytt nivå.

Brage_blurmedia.jpg

Brage og Blur Media i Trysil - sykkelfilm in the making

Men tilbake til 2018. Brage og pappa Arnebjørn hadde allerede vært flere ganger i Trysil og syklet, ofte sammen med sykkelklubben i Mysen.

- Det var veldig spennende å få Brage inn som ambassadør for Trysil Bike Arena. Det var et perfekt tidspunkt for oss. Vi hadde bygget mye av grunnlaget for sykkelproduktet vårt, med mange grønne, blå og noen røde sykkelstier i Gullia. Brage hadde mange ideer på hvordan vi kunne utvikle oss, forteller Olve Norderhaug, leder i Trysil Bike Arena.

Brage_flowstar.jpg

Brage i Flowstar, en av de nyeste heisbaserte stier, som Brage også har vært med og designet.

- Jeg syns det er sjukt fett å være ambassadør for Trysil Bike Arena. Jeg digger å ha det gøy når jeg sykler, og det er det Trysil har tilrettelagt for, at alle skal ha det gøy på sykkelen, sier Brage. – Og det som er så kult med Gullia er at du kan ha det like gøy i en blå løype som i en svart løype. Jeg digger for eksempel Papa Bear, den er helt rå, Woodpeker og Huckleberry er fete, men jeg tror jeg må si at favorittløypa mi er B-RAGE (mer om den i teksten under).

I 2020 gikk Brage tilbake til sykkelmerket GT Bicycles, som har vært hovedsponsor av Trysil Bike Arena i flere år. Dette tre-partssamarbeidet er en perfekt match hvor alle stiller seg bak GTs slagord om at sykling skal være "seriously fun".

Brage som skuespiller i åpningsfilmen til Redneck.

B-RAGE åpnet i 2020, som Trysils første dobbelsvarte sykkelsti, helt innerst i Gullia. I starten var det svært få som syklet denne stien.

Brage_BRAGESesh.jpg

Fra B-RAGE Sesh i 2022

– Vi måtte gå mange runder med involverte i Trysil før vi fikk lov å bygge B-RAGE, som Brage fikk nesten frie tøyler med å designe. Nå føler vi at B-RAGE har oppfylt det målet vi hadde med denne stien da vi bygget den. Først for å vise særlig ungdom hva som er mulig å gjøre på sykkel, en slags inspirasjonsløype. Og nå til at flere og flere ungdom, og ja, godt voksne, kaster seg ned løypa, kjører element for element, mestrer og blir helt rå på sykkelen, forteller Olve. – Brage er et stort idol for mange, og vi har sammen gjort stisykling mer tilgjengelig for flere, slik at dette miljøet har vokst betraktelig de siste årene.

Høsten 2020 inviterte Brage utvalgte, norske ryttere til å kjøre B-RAGE Invitational, og med korona-restriksjoner var det kun 200 personer som fikk sett det spektakulære showet. I år er det tredje året på rad Trysil og Brage inviterer til det som nå kalles B-RAGE Sesh By GT Bicycles, nå også med utenlandske toppsyklister, og veldig mange flere publikummere.

Brage_populær.jpg

Brage er populær blant kidsa.

- B-RAGE SESH var helt konge i fjor. Masse unge, nye shredder og utrolig kult å se så mange damer sykle løypa. Ikke minst å høre at sykkel- og byggelegenden Nico Vink koste seg i løypa, sier Brage. – Nå gleder jeg meg veldig til B-RAGE Sesh 1. til 3. september. Og ja, det blir noen fete nyheter der i år også som jeg gleder meg til å bygge.

Høydepunkter fra B-RAGE Sesh 2022.

Se flere filmer med Brage her: 

Brages saga - The X Games RealMTB Extended Cut

The making of B-RAGE

Brage Vestavik x Blur Media (fra Trysil)

Våre samarbeidspartnere

GT logo

Utmarkslaget

Fageråsen Fritid

Trysil Kommune

Innlandet Fylkeskommune

Destinasjon Trysil

Skistar