I Trysil tar vi lek på alvor!

02.05.2022

Barn vil leke i ferien, og aller helst at de voksne skal være med. Det tar de på ramme alvor i Trysil, hvor de har innført lekne leveregler for voksne.

– Man bør reise til Trysil for å ha det gøy, sykle og bade! Og så kan familien være sammen.

Det er Live Thorsens (8) klare tale. I fjor var hun i Trysil for første gang sammen med mamma Merete (42), pappa Lasse (45) og storesøstrene Sine (9) og Mina (11). Turen var så vellykket at de alle har tatt turen flere ganger det siste året.

Familien Thorsen.jpg

SKAL TILBAKE: Mina (11) Sine (9) Live (8) Lasse (44) og Merete (42) har vært i Trysil flere ganger det siste året. Planen er at de skal tilbake til sommeren også.

– Å sykle var det aller morsomste, det var mange sykkelstier, Green Fox og Happy Rabbit. Man sykler i skogen og på stiene var det mange steiner, og bruer, og så sykla jeg i sånne buer, og det gikk litt fort, forteller Live.

Ifølge Merete Thorsen snakker Live og søstrene stadig om den første turen til Trysil. Og spesielt noen ting glemmer man ikke:

– Jeg husker aller best at pappa sykla på en bru, og så falt han i vannet. Og da vi var i klatreparken måtte han ta zip-line mens han vrikka på rumpa, fniser Live.

Ut i vannet.jpg

BØR LEKE MER UTE: – Vi må jo få litt frisk luft og vi kan ha det gøy, sier Live på spørsmål om hvorfor man bør leke ute.

Sunt å leke ute

En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse viste at sju av ti foreldre mener at barna har behov for mer lek ute. Trebarnsmamma Merete Thorsen kjenner seg igjen, og mener det er et stort pluss med Trysil: Alle kommer seg ut for å ha det gøy.

Ut å ha det gøy.jpg

– Det er viktig at barn får mulighet til å være ute og i fysisk aktivitet. Barn i dag er mye inne og har mange stillesittende aktiviteter.

Hun får støtte av kommuneoverlegen i Trysil, Hanna Rydlöv.

hannarydlov.jpg

TRIVES BEST PÅ ELVA: – Jeg elsker vann i alle former og en dag på elva gir meg lekelyst, mestring, trygghet og frihet. På vinteren velger jeg snø. Da er det ski nedover og oppover med barna mine og venner, sier kommuneoverlegen i Trysil Hanna Rydlöv.

– Det er viktig for et samfunn å legge til rette for at barn og voksne kan leke. Da har man fått med fire sentrale ingredienser for god folkehelse. Trygghet, frihet, kreativitet og mestring.

Kommuneoverlegen forteller at det finnes tydelige tegn på at barn som vokser opp med aktiviteter fortsetter med det også når de blir voksne og at det er positivt for folkehelsen.

– De har mindre sykdommer, høyere utdannelse, bedre opplevd livskvalitet og generelt bedre levestandard.

Skikkelig gira

I Trysil er det lett å komme seg ut for å leke og området er et eldorado for barnefamilier: Godt tilrettelagt med overnattingssteder, restauranter og ikke minst aktiviteter som fenger både store og små.

Stisykling er en av de mest populære aktivitetene. Eneste krav til forkunnskaper: du må kunne å sykle.

Alle har det gøy.jpg

– Noe av det beste med turen var å være sammen hele familien, alle mestrer og alle kan være med på sitt nivå og vi hadde det kjempegøy, forteller mamma til Live, Merete Thorsen

– Hele familien sykla ned slalombakken som var blitt en fantastisk sykkelsti som heter Magic Moose. Jeg hadde ikke trodd det skulle være så gøy, så jeg ble skikkelig gira og tok noen ekstra runder, ler hun.

Magic Moose.jpg

FULL FART: Du kan både ta med din egen sykkel og leie utstyr. Uansett nivå skal alle føle mestring på sykkelstiene i Trysil.

42-åringen er ikke den eneste som har fått smaken på stisykling. Markedssjef for Destinasjon Trysil, Gro Kveldro Bruksås, mener de har truffet en nerve med de tilrettelagte sykkelstiene.

– Jeg tror det handler om at dette er en ny og unik opplevelse. De minste barna kan lete etter den grønne reven i skogen når de suser rundt på balansesykler og de største barna finner utfordringer med doserte svinger, små hopp og lange trebroer.

gro på sykkel.jpg

PERFEKT FOR BARNEFAMILIENE: I tillegg til stisykling anbefaler Gro Kveldro Bruksås de familievennlige toppturene Trysil har å by på, minigolf, de lokale badevannene og rafting. Sistnevnte er svært populært og bør bookes på forhånd.

Trysil har over 50 kilometer med bygde sykkelstier. Det er tilrettelagt for alle nivåer. Grønn er de letteste, og det går gradvis oppover til sort for viderekommende. Det er også mulig å ta heisen opp for ekstra fart og spenning. Markedssjefen har selv blitt helt hekta:

– Det er både morsomt, utfordrende og veldig god trening. Det er en veldig sosial aktivitet. Man heier på hverandre og blir glad på andres vegne når de klarer vanskelig hindringer.

Andre utendørsaktiviteter for hele familien

 • Vil du opp i høyden? I klatreparken Høyt & Lavt finnes det utfordringer for både store og små og de fleste ferdighetsnivåer
 • Tid for avkjøling: Familierafting på Trysilelva får det til å kile i magen, og underveis er det mulig å både bade og surfe på bølgene. Passer for barn helt ned til seks år sammen med en voksen.
 • Vil du bli bedre kjent med noen av våre firbente venner i Trysil? Planlegger du fjelltur er Huskytrekking en mulighet. Man kan også hilse på sledehunder på kennelbesøk.
 • Hest er best: Trysils natur nytes best fra hesteryggen. Uansett hvor mye du har ridd før er en ridetur en ypperlig anledning til å utforske mer av området.

>> Se flere sommeraktiviteter for hele familien

–Voksne som ikke leker er kjedelige

I Trysil er de litt over gjennomsnittet glad i å leke. Derfor innførte de i fjor “Lekne leveregler for voksne”. Bak sto klasse 5C ved Innbygda skole i Trysil, og selveste Erna Solberg oppfordret alle voksne til å ta de lekne levereglene i bruk.

– Jeg er ganske leken av meg, men jeg kan kjenne på at jeg kan bli bedre. I Trysil ble jeg pusha en del av ungene, ler Merete Thorsen, som stiller seg fullt og helt bak de lekne levereglene.

Hun forteller at i hverdagen har alle forskjellige aktiviteter, og at de ofte kommer hjem på forskjellige tidspunkter. I Trysil hadde familien det gøy som en gjeng.

familierafting.jpg

– Det er så mange aktiviteter for barn, der vi voksne må stå på sidelinja. Det som er fint med Trysil er at vi gjør alt dette sammen. Alle har det gøy, også vi voksne. Disse felles minnene mener jeg er verdifulle for oss som familie.

Og Live er ikke i tvil. Voksne bør også leke:

– Ellers er de så kjedelig. I Trysil var de ikke kjedelige fordi de lekte mer, smiler åtteåringen.

Lekne leveregler til voksne - laget av barn

1. Lek med barna
Hvis du er mamma eller pappa må du gjøre noe gøy med barna dine minst to ganger om dagen.

2. Prøv noe nytt
Kanskje du ennå ikke har prøvd din nye hobby!

3. Tenk ja før du tenker nei
Morsomme og gode ting skjer hvis man sier ja oftere.

4. Vær ute med familien din
Helst i naturen, men kan også være rundt der man bor.

5. Tøys med fremmede
Man burde fortelle en vits til en man møter i butikken en gang i uka. I hvert fall si hei!

6. Snakk med bestevennen din hver uke
Man blir aldri for gammel for å ha venner, og bestevenner varer livet ut. Lek med dem så ofte du kan.

7. Bruk naturen som en lekepark
Her kan man klatre, padle, bade, sykle, eller ake og bygge snømann hvis det er vinter.

8. Dans, syng og le høyt
Fordi da ler man jo mer! Og man burde danse, synge og spille fin musikk hver dag.

9. Bruk fantasien
Ting som er vanlig og kjedelig kan bli gøy og spennende hvis man bruker fantasi. Og hvis noe er vanskelig, så kanskje barna kan hjelpe til med sin fantasi?

>> Få flere tips til familieferien i Trysil her

Flere nyheter

 • 19.05.2022

  En aktiv ferie med storfamilien

  Anders Backe har vært mange ganger i Trysil både vinter og sommer, men aldri sammen med familien. Denne gangen skulle de sykle sammen for første gang etter den alvorlige ulykken til pappa Tollef.
 • 10.05.2022

  Chris garantist for golfsuksess

  Chris Pickles er fagmann i golf. Rettere sagt i golfanlegg. Som course manager er det han som har ansvaret for at Trysilfjellet Golfbane framstår som en av Norges fineste baner. Kun strøken bane er godt nok for engelskmannen.
 • 02.05.2022

  I Trysil tager vi leg seriøst!

  Børn vil lege, når de har ferie, og de vil helst have, at de voksne er med. Det tager de alvorligt i Trysil, hvor de har indført sjove leveregler for voksne.
 • 01.05.2022

  Lekne leveregler fra barn til voksne

  I Trysil tar vi lek på alvor – og barn synes voksne bør være mer med på leken. De har derfor laget lekne leveregler til voksne.
 • 11.04.2022

  Besøk våre butikker og vinn gavekort!

  Under Trysilsmellen 22-23 april vil det i år deles ut flere gavekort med flotte gevinster! Det er gratis å delta.
 • 04.04.2022

  Vårrengjøring ute & inne

  Vår er tid for oppussing og vedlikehold av både hus og hytte.  Storvask, rens, flislegging eller maling? Her er bedriftene som tar saken!
 • 25.03.2022

  Winter Finale på Trysil Høyfjellssenter

  Winter Ski Finale på Trysil Høyfjellssenter er en morsom og aktiv sesongavslutning for hele familien! Det blir selvfølgelig Ski Out Race også i år - et populært arrangement med klasser for hele familien - fra raceren som vil først til mål til mor,...
 • 23.02.2022

  10 tips til familieferien i Trysil

  Norgesferie har blitt den nye feriefavoritten for mange. Vi har samlet våre beste tips for en vellykket opplevelsesferie i eget land. I Trysil kan hele familien ha det gøy! Her er 10 tips til morsomme opplevelser i sommer-Trysil.
 • 17.02.2022

  Familien Thorsen tester hvor familievennlig Trysil er

  Familien Thorsen er en skiglad familie, men de har aldri vært i Trysil før. Nå skal de teste hvor familievennlig Trysil er. Sjekk hvordan det gikk.
 • 14.02.2022

  Program Trysilsmellen

  Trysilsmellen 2022 markerer sesongavslutning, og både i sentrum og på fjellet er det en hel del som skjer helga 21.-24. april. I Trysil sentrum og på Mosanden vil butikkene ha mange gode tilbud du ikke vil gå glipp av. 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 >