I Trysil tar vi lek på alvor!

02.05.2022

Barn vil leke i ferien, og aller helst at de voksne skal være med. Det tar de på ramme alvor i Trysil, hvor de har innført lekne leveregler for voksne.

– Man bør reise til Trysil for å ha det gøy, sykle og bade! Og så kan familien være sammen.

Det er Live Thorsens (8) klare tale. I fjor var hun i Trysil for første gang sammen med mamma Merete (42), pappa Lasse (45) og storesøstrene Sine (9) og Mina (11). Turen var så vellykket at de alle har tatt turen flere ganger det siste året.

Familien Thorsen.jpg

SKAL TILBAKE: Mina (11) Sine (9) Live (8) Lasse (44) og Merete (42) har vært i Trysil flere ganger det siste året. Planen er at de skal tilbake til sommeren også.

– Å sykle var det aller morsomste, det var mange sykkelstier, Green Fox og Happy Rabbit. Man sykler i skogen og på stiene var det mange steiner, og bruer, og så sykla jeg i sånne buer, og det gikk litt fort, forteller Live.

Ifølge Merete Thorsen snakker Live og søstrene stadig om den første turen til Trysil. Og spesielt noen ting glemmer man ikke:

– Jeg husker aller best at pappa sykla på en bru, og så falt han i vannet. Og da vi var i klatreparken måtte han ta zip-line mens han vrikka på rumpa, fniser Live.

Ut i vannet.jpg

BØR LEKE MER UTE: – Vi må jo få litt frisk luft og vi kan ha det gøy, sier Live på spørsmål om hvorfor man bør leke ute.

Sunt å leke ute

En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse viste at sju av ti foreldre mener at barna har behov for mer lek ute. Trebarnsmamma Merete Thorsen kjenner seg igjen, og mener det er et stort pluss med Trysil: Alle kommer seg ut for å ha det gøy.

Ut å ha det gøy.jpg

– Det er viktig at barn får mulighet til å være ute og i fysisk aktivitet. Barn i dag er mye inne og har mange stillesittende aktiviteter.

Hun får støtte av kommuneoverlegen i Trysil, Hanna Rydlöv.

hannarydlov.jpg

TRIVES BEST PÅ ELVA: – Jeg elsker vann i alle former og en dag på elva gir meg lekelyst, mestring, trygghet og frihet. På vinteren velger jeg snø. Da er det ski nedover og oppover med barna mine og venner, sier kommuneoverlegen i Trysil Hanna Rydlöv.

– Det er viktig for et samfunn å legge til rette for at barn og voksne kan leke. Da har man fått med fire sentrale ingredienser for god folkehelse. Trygghet, frihet, kreativitet og mestring.

Kommuneoverlegen forteller at det finnes tydelige tegn på at barn som vokser opp med aktiviteter fortsetter med det også når de blir voksne og at det er positivt for folkehelsen.

– De har mindre sykdommer, høyere utdannelse, bedre opplevd livskvalitet og generelt bedre levestandard.

Skikkelig gira

I Trysil er det lett å komme seg ut for å leke og området er et eldorado for barnefamilier: Godt tilrettelagt med overnattingssteder, restauranter og ikke minst aktiviteter som fenger både store og små.

Stisykling er en av de mest populære aktivitetene. Eneste krav til forkunnskaper: du må kunne å sykle.

Alle har det gøy.jpg

– Noe av det beste med turen var å være sammen hele familien, alle mestrer og alle kan være med på sitt nivå og vi hadde det kjempegøy, forteller mamma til Live, Merete Thorsen

– Hele familien sykla ned slalombakken som var blitt en fantastisk sykkelsti som heter Magic Moose. Jeg hadde ikke trodd det skulle være så gøy, så jeg ble skikkelig gira og tok noen ekstra runder, ler hun.

Magic Moose.jpg

FULL FART: Du kan både ta med din egen sykkel og leie utstyr. Uansett nivå skal alle føle mestring på sykkelstiene i Trysil.

42-åringen er ikke den eneste som har fått smaken på stisykling. Markedssjef for Destinasjon Trysil, Gro Kveldro Bruksås, mener de har truffet en nerve med de tilrettelagte sykkelstiene.

– Jeg tror det handler om at dette er en ny og unik opplevelse. De minste barna kan lete etter den grønne reven i skogen når de suser rundt på balansesykler og de største barna finner utfordringer med doserte svinger, små hopp og lange trebroer.

gro på sykkel.jpg

PERFEKT FOR BARNEFAMILIENE: I tillegg til stisykling anbefaler Gro Kveldro Bruksås de familievennlige toppturene Trysil har å by på, minigolf, de lokale badevannene og rafting. Sistnevnte er svært populært og bør bookes på forhånd.

Trysil har over 50 kilometer med bygde sykkelstier. Det er tilrettelagt for alle nivåer. Grønn er de letteste, og det går gradvis oppover til sort for viderekommende. Det er også mulig å ta heisen opp for ekstra fart og spenning. Markedssjefen har selv blitt helt hekta:

– Det er både morsomt, utfordrende og veldig god trening. Det er en veldig sosial aktivitet. Man heier på hverandre og blir glad på andres vegne når de klarer vanskelig hindringer.

Andre utendørsaktiviteter for hele familien

 • Vil du opp i høyden? I klatreparken Høyt & Lavt finnes det utfordringer for både store og små og de fleste ferdighetsnivåer
 • Tid for avkjøling: Familierafting på Trysilelva får det til å kile i magen, og underveis er det mulig å både bade og surfe på bølgene. Passer for barn helt ned til seks år sammen med en voksen.
 • Vil du bli bedre kjent med noen av våre firbente venner i Trysil? Planlegger du fjelltur er Huskytrekking en mulighet. Man kan også hilse på sledehunder på kennelbesøk.
 • Hest er best: Trysils natur nytes best fra hesteryggen. Uansett hvor mye du har ridd før er en ridetur en ypperlig anledning til å utforske mer av området.

>> Se flere sommeraktiviteter for hele familien

–Voksne som ikke leker er kjedelige

I Trysil er de litt over gjennomsnittet glad i å leke. Derfor innførte de i fjor “Lekne leveregler for voksne”. Bak sto klasse 5C ved Innbygda skole i Trysil, og selveste Erna Solberg oppfordret alle voksne til å ta de lekne levereglene i bruk.

– Jeg er ganske leken av meg, men jeg kan kjenne på at jeg kan bli bedre. I Trysil ble jeg pusha en del av ungene, ler Merete Thorsen, som stiller seg fullt og helt bak de lekne levereglene.

Hun forteller at i hverdagen har alle forskjellige aktiviteter, og at de ofte kommer hjem på forskjellige tidspunkter. I Trysil hadde familien det gøy som en gjeng.

familierafting.jpg

– Det er så mange aktiviteter for barn, der vi voksne må stå på sidelinja. Det som er fint med Trysil er at vi gjør alt dette sammen. Alle har det gøy, også vi voksne. Disse felles minnene mener jeg er verdifulle for oss som familie.

Og Live er ikke i tvil. Voksne bør også leke:

– Ellers er de så kjedelig. I Trysil var de ikke kjedelige fordi de lekte mer, smiler åtteåringen.

Lekne leveregler til voksne - laget av barn

1. Lek med barna
Hvis du er mamma eller pappa må du gjøre noe gøy med barna dine minst to ganger om dagen.

2. Prøv noe nytt
Kanskje du ennå ikke har prøvd din nye hobby!

3. Tenk ja før du tenker nei
Morsomme og gode ting skjer hvis man sier ja oftere.

4. Vær ute med familien din
Helst i naturen, men kan også være rundt der man bor.

5. Tøys med fremmede
Man burde fortelle en vits til en man møter i butikken en gang i uka. I hvert fall si hei!

6. Snakk med bestevennen din hver uke
Man blir aldri for gammel for å ha venner, og bestevenner varer livet ut. Lek med dem så ofte du kan.

7. Bruk naturen som en lekepark
Her kan man klatre, padle, bade, sykle, eller ake og bygge snømann hvis det er vinter.

8. Dans, syng og le høyt
Fordi da ler man jo mer! Og man burde danse, synge og spille fin musikk hver dag.

9. Bruk fantasien
Ting som er vanlig og kjedelig kan bli gøy og spennende hvis man bruker fantasi. Og hvis noe er vanskelig, så kanskje barna kan hjelpe til med sin fantasi?

>> Få flere tips til familieferien i Trysil her

Flere nyheter

 • 13.05.2024

  Vårrengjøring ute og inne

  Vår er tid for oppussing og vedlikehold av både hus og hytte. Storvask, rens, flislegging eller maling? Her er bedriftene i Trysil som tar saken.
 • 08.05.2024

  Vinn drømmehelg i Trysil

  Nå kan du vinne en drømmehelg for deg og familien i Trysil! Alt du trenger å gjøre er å svare på noen spørsmål om hvordan din drømmeferie i Trysil kan se ut.
 • 08.05.2024

  Brannvakthytta- Toppen av Trysilfjellet

  Det lille sjarmerende huset med sin unike fortid og historie ligger få skritt unna varden, som markerer Trysilfjellets høyeste punkt 1 132 meter over havet.  
 • 06.05.2024

  17. mai i Trysil

  17. mai er rett rundt hjørnet, det blir deilig mat, nasjonalsang, is og korpsmusikk i ulike varianter. Her får du oversikt over restaurantene som varter deg opp på nasjonaldagen, og finn ut av hva som skjer ute i grendene.  
 • 23.04.2024

  En utfordring i Toppsjiktet

  Trysils toppturprogram byr på et spennende og variert utvalg av turer i toppklasse. Her har du muligheter for frisk luft, fantastisk utsikt og gratis pleie av kropp og sjel. Og har du lyst til å kjenne litt på konkurranseinstinktet i tillegg, kan ...
 • 05.05.2024

  10 tips til familieferien i Trysil

  Norgesferie har blitt den nye feriefavoritten for mange. Vi har samlet våre beste tips for en vellykket opplevelsesferie i eget land. I Trysil kan hele familien ha det gøy! Her er 10 tips til morsomme opplevelser i sommer-Trysil.
 • 03.04.2024

  Vårskikjøring i Trysil

  Dagene er lengre og lysere, sola har begynt å varme, de travleste ukene er over og det er fortsatt masse herlig snø i fjellet. Velkommen til fjells og vårskikjøring! 
 • 08.03.2024

  Påskeprogram 2024

  Påsken i Trysil er tiden for skikjøring, late dager i sola, underholdning, afterski, aktiviteter for hele familien og herlig stemning.
 • 28.02.2024

  Tips til en aktiv påskeferie i Trysil

  Skikjøring, langrennsturer, deilig mat og morsomme aktiviteter er det gode påskelivet for mange. I Trysil får du alt dette og mer til. Her er våre tips til påskeaktiviteter for hele familien.
 • 28.02.2024

  Velkommen til sentrum

  Trysil sentrum er en perle, med koselige spisesteder, avslappende shopping og hyggelige aktiviteter. Se hvorfor du bør ta turen til sentrum når du besøker Trysil.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 >