I Trysil tager vi leg seriøst!

01.05.2021

Børn vil lege, når de har ferie, og de vil helst have, at de voksne er med. Det tager de alvorligt i Trysil, hvor de har indført sjove leveregler for voksne.

– Man skal tage til Trysil for at have det sjovt, cykle og bade! Og for at familien kan være sammen.

Sådan lyder det klare budskab fra Live Thorsens (8). Sidste år var hun i Trysil for første gang sammen med sin mor Merete (42), sin far Lasse (45) og storesøstrene Sine (9) og Mina (11). Turen var så vellykket, at de er vendt tilbage flere gange i løbet af det seneste år.

Familien Thorsen.jpg

SKAL TILBAGE: Mina (11), Sine (9), Live (8), Lasse (44) og Merete (42) har været i Trysil flere gange i løbet af det seneste år. Planen er, at de skal tilbage igen til sommer.

– Det allersjoveste var at cykle, og der var masser af trails: Green Fox og Happy Rabbit. Man cykler i skoven, og på stierne var der en masse sten og broer, og så cyklede jeg i sådan nogle buer, og det gik ret hurtigt, fortæller Live.

Ifølge Merete Thorsen taler Live og hendes søstre stadig om deres første tur til Trysil. Visse ting glemmer man aldrig:

– Jeg husker allerbedst, at far cyklede på en bro og faldt i vandet. Og da vi var i klatreparken, var han nødt til at vrikke med rumpen, da han kørte zip-line, siger Live med et fnis.

Ut i vannet.jpg

BØR LEGE MERE UDENDØRS: – Vi skal jo have lidt frisk luft, og så kan vi lige så godt have det sjovt, svarer Live på spørgsmål om, hvorfor man bør lege udenfor

Sundt at lege ude

En undersøgelse foretaget af Respons Analyse viste, at syv ud af ti forældre mener, at børnene har brug for at lege mere udendørs. Det kan Merete Thorsen, der er mor til tre, nikke genkendende til, og hun mener, at det er et stort plus ved Trysil. Alle kommer ud for at have det sjovt.

Ut å ha det gøy.jpg

– Det er vigtigt, at børn har mulighed for at være udendørs og kan være fysisk aktive. I dag er børn meget indenfor og har mange stillesiddende aktiviteter.

Hun bliver bakket op af Trysils kommunallæge, Hanna Rydlöv.

hannarydlov.jpg

TRIVES BEDST PÅ ELVEN: – Jeg elsker vand i alle dets former, og en dag på elven gør mig glad, tryg og fri og får mig til at føle, at jeg har præsteret noget. Om vinteren vil jeg ud i sneen. Så kører jeg slalom og langrend med børnene og mine venner, siger Trysils kommunallæge Hanna Rydlöv.

– Det er vigtigt for et samfund, at det sørger for, at børn og voksne kan lege. Så har man sikret fire centrale ingredienser i en god folkesundhed: tryghed, frihed, kreativitet og følelsen af at præstere noget.

Kommunallægen fortæller, at der er tydelige tegn på, at børn, der er aktive under deres opvækst, bliver ved med at være aktive som voksne, og det er positivt for folkesundheden.

– De har færre sygedage, højere uddannelse, bedre oplevet livskvalitet og en generelt bedre levestandard.

Fyr og flamme

I Trysil er det nemt at komme udenfor og lege, og området er et slaraffenland for børnefamilier. Det er godt planlagt med overnatningssteder, restauranter og ikke mindst aktiviteter for både store og små.

Trailcykling er en af de mest populære aktiviteter. Det eneste krav er, at man skal kunne cykle.

Alle har det gøy.jpg

– Noget af det bedste ved turen var at være sammen hele familien, alle kan præstere på deres eget niveau, og vi havde det utroligt sjovt, fortæller Lives mor, Merete Thorsen.

– Hele familien cyklede ned ad slalombakken, der var lavet om til et fantastisk trail, der hedder Magic Moose. Jeg havde ikke troet, at det ville være så sjovt, men jeg blev fyr og flamme og tog nogle ekstra runder, ler hun.

Magic Moose.jpg

FULD FART: Du kan enten tage din egen cykel med eller leje udstyr. Alle skal føle, at de kan være med på Trysils cykeltrails – uanset niveau.

Og 42-årige Merete er ikke den eneste, der har fået smag for trailcykling. Markedschef for Destinasjon Trysil, Gro Kveldro Bruksås, mener, at de har ramt plet med de anlagte trails.

– Jeg tror, det handler om, at det her er en ny og unik oplevelse. De mindste børn kan lede efter den grønne ræv i skoven, når de suser rundt på deres balancecykler, og de største børn bliver udfordret af bløde sving, små hop og lange træbroer.

gro på sykkel.jpg

PERFEKT TIL BØRNEFAMILIER: Ud over trailcykling anbefaler Gro Kveldro Bruksås Trysils familievenlige topture, minigolf, de lokale badestrande og rafting. Sidstnævnte er utroligt populært og bør bookes i forvejen.

Trysil har over 50 kilometer anlagte cykeltrails. Der er noget for alle, uanset niveau. Grøn er den nemmeste kategori, og derefter stiger sværhedsgraden op til sort, som er for meget øvede. Man kan også tage liften op for at få ekstra fart og spænding. Markedschefen er også selv blev bidt af det:

– Det er både sjovt og udfordrende og rigtig god træning. Det er en virkelig social aktivitet. Man hepper på hinanden og bliver glad på andres vegne, når de klarer svære forhindringer.

Andre udendørsaktiviteter for hele familien

  • Vil du helt til tops? I klatreparken Høyt & Lavt finder I udfordringer for både store og små og de fleste færdighedsniveauer.
  • Tid til at blive kølet af? Familierafting på Trysilelven får det til at kilde i maven, og undervejs er der mulighed for at bade og surfe på bølgerne. Velegnet til børn helt ned til 6 år i selskab med en voksen.
  • Vil du lære nogle af vores firbenede venner i Trysil bedre at kende? Hvis du planlægger en fjeldtur, er en tur i hundevogn med huskyer en oplagt mulighed. Man kan også tage på kennelbesøg og hilse på slædehunde.
  • Hest er bedst: Trysils natur nydes bedst fra hesteryg. Uanset hvor meget man har redet før, er en ridetur en fremragende måde at opleve mere af området på.

>> Se flere sommeraktiviteter for hele familien

– Voksne, der ikke leger, er kedelige

I Trysil er de lidt gladere for at lege end gennemsnittet. Derfor indførte de sidste år "Sjove leveregler for voksne". Bag reglerne stod 5. C på Innbygda skole i Trysil, og den daværende norske statsminister Erna Solberg opfordrede alle voksne til at tage levereglerne til sig.

– Jeg elsker selv at lege, men jeg kan mærke, at jeg godt kan blive bedre til det. I Trysil blev jeg pushet en del af børnene, ler Merete Thorsen, som bakker 100 procent op om de sjove leveregler.

Hun fortæller, at hele familien har forskellige fritidsaktiviteter til hverdag og ofte kommer hjem på forskellige tidspunkter. I Trysil havde familien det sjovt sammen.

familierafting.jpg

– Der er så mange aktiviteter for børn, hvor vi voksne må stå på sidelinjen. Det gode ved Trysil er, at vi gør alt det her sammen. Alle har det sjovt, også vi voksne. Disse fælles minder er guld værd for os som familie.

Og Live er ikke i tvivl. Voksne bør også lege.

– Ellers er de så kedelige. I Trysil var de ikke kedelige, for der legede de mere, smiler 8-årige Live.

Sjove leveregler til voksne – lavet af børn

1. Leg med børnene
Hvis du er mor eller far, skal du lave noget sjovt sammen med dine børn mindst to gange om dagen.

2. Prøv noget nyt
Måske har du ikke prøvet din nye hobby endnu!

3. Tænk ja, før du tænker nej
Hvis man siger ja oftere, fører det sjove og gode ting med sig.

4. Vær ude sammen med din familie
Helst i naturen, men det kan også være i nærheden af, hvor man bor.

5. Lav sjov med fremmede
En gang om ugen bør man fortælle en vittighed til en, man møder, når man er ude at handle. Eller i hvert fald sige hej!

6. Tal med din bedste ven hver uge
Man bliver aldrig for gammel til at have venner, og bedste venner har man hele livet. Leg med dem, så ofte du kan.

7. Brug naturen som legeplads
Her kan man klatre, padle, bade, cykle eller tage ud og lave en snemand, hvis det er vinter.

8. Dans, syng og grin højt
For så griner man endnu mere! Og man bør danse, synge og spille god musik hver dag.

9. Brug fantasien
Ting, der er almindelige og kedelige, kan blive sjove og spændende, hvis man bruger fantasien. Og hvis noget er svært, kan børnene måske hjælpe med deres fantasi?

>> Få flere tips til familieferien i Trysil her

Flere nyheter

  • 03.04.2024

    Vårskikjøring i Trysil

    Dagene er lengre og lysere, sola har begynt å varme, de travleste ukene er over og det er fortsatt masse herlig snø i fjellet. Velkommen til fjells og vårskikjøring! 
  • 08.03.2024

    Påskeprogram 2024

    Påsken i Trysil er tiden for skikjøring, late dager i sola, underholdning, afterski, aktiviteter for hele familien og herlig stemning.
  • 28.02.2024

    Tips til en aktiv påskeferie i Trysil

    Skikjøring, langrennsturer, deilig mat og morsomme aktiviteter er det gode påskelivet for mange. I Trysil får du alt dette og mer til. Her er våre tips til påskeaktiviteter for hele familien.
  • 28.02.2024

    Velkommen til sentrum

    Trysil sentrum er en perle, med koselige spisesteder, avslappende shopping og hyggelige aktiviteter. Se hvorfor du bør ta turen til sentrum når du besøker Trysil.
  • 15.02.2024

    Trugeturer i Trysil

    Med truger på beina kan du oppleve mer av vinteren i Trysil! Takket være ihuga truge-entusiaster er det ikke langt mellom opptrådde turer. Her får du oversikt over noen av Trysils beste trugeturer.
  • 06.02.2024

    Morsdag og valentines

    Usikker på hva du skal kjøpe til mor på morsdagen? Eller hva du skal gi til din kjære på valentinsdagen? Her har vi har samlet en rekke spennende tips til deg.
  • 18.01.2024

    10 tips til vinterferien

    Vinterferien er snart her, og i Trysil kan hele familien ha det gøy. Sjekk ut våre 10 tips til en spennende og innholdsrik vinterferie i Trysil. 
  • 18.01.2024

    Sikre deg vinterferien i Trysil

    Det går fort mot vinterferie, og drømmer du om skiferie er det fortsatt mulig å sikre seg overnatting i Trysil. Vi har tatt jobben for deg og lagd en oversikt med eksempler på hva som ledig. Her finner du alt fra campinghytte til luksusleiligheter...
  • 18.01.2024

    Lysløyper i Trysil

    Det er en kjent sak at Trysil byr på hundrevis av herlige langrennsløyper på fjellet og i skogen. Men visste du at Trysil også har mange lysløyper? Disse finner du i store deler av kommunen. Her gir vi deg full oversikt over Trysils lysløyper.
  • 05.01.2024

    Lokale langrennstips i Trysil

    Hva har en ordfører, en regnskapsfører, en idrettslærer og en næringssjef til felles? Jo, de elsker å gå på langrennski! Her deler et knippe spreke tryslinger sine beste turtips. 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 >